• 46
 ≫ 

Održan protest frilensera u Beogradu

 ≫ 

Želimo da plaćamo poreze i doprinose, ali nakon što nam se reguliše poreski i radnopravni status, rekla je Katarina Pavlović, iz Udruženja radnika na internetu

  • 46
Rad kod kuće računari laptop

Foto: Shutterstock

Protest frilensera održao se danas, s početkom u 15 časova ispred Skupštine Republike Srbije, a povod za bunt je najavljeno oporezivanje ove vrste radnika.

Podsećamo, Udruženje radnika na internetu zatražilo je da se donese neka vrsta leks specijalisa kako bi se izašlo iz sadašnjih problema oko oporezivanja frilensera, kao i izmenu Zakona o radu iz koga je samozapošljavanje izbačeno 2014. godine, a kako bi se bolje definisao status frilensera.

Frilenseri žele adekvatnije uslove poslovanja, i apeluju da je retroaktivna naplata doprinosa "sumanuta".

- Želimo da plaćamo poreze i doprinose, ali nakon što nam se reguliše poreski i radnopravni status. Nedopustivo je ovo uterivanje straha u kosti mnogima. Brojni frilenseri koji nam se javljaju su u stanju očaja - rekla je Katarina Pavlović, iz Udruženja radnika na internetu tokom vebinara.

Frilenseri su osobe kojih je danas sve više, posebno otkako je rad na daljinu postao učestalija praksa. To su uglavnom IT stručnjaci, poznavaoci digitalnog marketinga, grafički dizajneri, programeri. Danas su apelovali da država mora da nađe način da im pomogne, a onda su se uputili ka Vladi Srbije.

 

Mahom ih zapošljavaju strane kompanije, nemaju fiksno radno vreme, niti prostor. Prema nekim podacima, Srbija je po zaradama frilensera na 12. mestu na svetu i na petom mestu u Evropi.

Video: Tramp sa pristalicama na protestu: Nikad nećemo priznati poraz!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peter

    16. januar 2021 | 17:32

    Oni nisu rekli da ne žele da plaćaju porez.Samo žele da se to pravno reguliše.Ta deca nisu mogla da dobiju posao od raznih stranačkih simpatizera,pa su samo iskoristila priliku da rade i zarađuju i da se skinu roditeljima sa grbače.

  • Brundo

    16. januar 2021 | 16:43

    Porez ne moze da se placa retroaktivno jer njih ne poznaje poreski sistem.Sve okolne zemlje imaju resen status frilensera dok Srbija jos nema.U tim drzavama porez za njih iznosi izmedju 10 i 15 %.Kod nas bi da porez bude 56 % + kamata za zadnjih 6 godina sto ukupno iznosi 80 % poreza na ostvarenu zaradu.Prvo mora da se odredi njihov status i procenat poreza koji trebaju da plate.Porez se placa na osnovu resenja poreske uprave.Za njih nema nikakvog resenja jer jos uvek ne postoje u poreskom sistemu.

  • Nije to porez

    16. januar 2021 | 17:11

    Vec pljacka.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>