• 0

Si pozvao Starbaks: Pomozite nam oko Amerikanaca

Šulc nije komentarisao Sijev predlog

  • 0
kafa, starbaks

Foto: Unsplash

Predsednik Kine Si Ðinping poslao je pismo počasnom predsedniku ''''Starbaksa“ Hauardu Šulcu, u kojem je „ohrabrio“ tu američku kompaniju da odigra pozitivnu ulogu u ekonomskim i bilateralnim odnosima dve države.

Si je naveo da bi „Starbaks“ mogao da promoviše kinesko-američke ekonomsku i trgovinsku saradnju i bilateralne veze, piše kineski državni list “Čajna dejl“.

Pismo je upućeno 6. januara, a tek sada je objavljeno.

Si je Šulcu poslao uzvratno pismo, odgovarajući na njegovu čestitku za „izgradnju prosperitetnog društva pod Sijevim vođstvom“, u kojem je Šulc iskazao poštovanje za kineski narod i kulturu.

U odgovoru, kineski predsednik navodi da je „pod vođstvom Komunističke partije Kine, 1,4 milijarde Kineza napravilo dugoročne i mukotrpne napore da izgrade napredno društvo u svakom pogledu, koje teži socijalističkoj modernizaciji“.

Si navodi da to omogućava kompanijama iz celog sveta, među kojima je i „Starbaks“, najveći svetski lanac kafeterija, i drugim američkim kompanijama, da razvijaju Kinu.

Šulc nije komentarisao Sijev predlog o učešću u popravljanju odnosa dve države, ali je naveo da mu je velika čast što je dobio pismo od predsednika Kine.

Sputnjik navodi da Sijevo pismo, u kojem se poziva na poboljšanje odnosa, dolazi neposredno pred inauguraciju Džozefa Bajdena i kraj mandata američkog predsednika Donalda Trampa, za čije vreme su odnosi Kine i SAD veoma pogoršani uz međusobne optužbe, uvođenje sankcija i otežavanje poslovanja pojedinih kompanija.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>