• 0
 ≫ 

Šef tehnološkog giganta dobio dve i po godine zatvora zbog skandala

 ≫ 

Nije navedeno da li će biti uložena žalba na presudu

  • 0
Samsung, kompanija, logo

Foto: Tanjug/AP

Naslednik Samsunga Lee Jae Yong osuđen je na dve i po godine zatvora zbog korupcije. Na ovu kaznu osudio ga je visoki sud u Južnoj Koreji.

Tužilaštvo Južne Koreje zatražilo je devetogodišnju kaznu za prvog čoveka Samsunga Li Džae-Jonga, zbog nuđenja mira bivšoj šredsednici države, a Li se izvinio i obećao da više nikada neće biti umešan u slične optužbe.

Ovom odlukom će Samsung grupa ostati bez glavnog donosioca odluka u kompaniji, glavnom svetskom proizvođaču pametnih telefona i čipova.

Li, koji je zvanično potpredsednik Samsung Elektroniksa ali zapravo je šef konglomerata, proglašen je krivim za korupciju i pronoveru sredstava, i odmah je odveden u zatvor, piše BBC.

U ponovljenom suđenju Viši sud u Seulu proglasio je Lija krivim za podmićivanje tadašnje predsednice Južne Koreje Park Geun-hje i njene bliske saradnice da bi dobio podršku vlade za spajanje dve Samsungove podružnice što je doprinelo jačanju njegove kontrole nad najvećom poslovnom grupacijom u zemlji.

Lee Jae Yong, Samsung

Lee Jae Yong, Foto: Tanjug/AP

Ovaj slučaj je 2016. godine izazvao pravu buru u istočnoazijskoj zemlji, nakon čega su krenuli višemesečni javni protesti, a predsednica Park Geun-Hje morala je da ode sa funkcije.

Njegovi advokati su ga prikazali kao žrtvu presednicine zloupotrebe vlasti i opisale posao iz 2015. godine kao deo normalnih poslovnih aktivnosti.

Nije navedeno da li će biti uložena žalba na presudu.

Li je preuzeo kontrolu nad kompanijom nakon što je njegov otac imao srčani udar 2014. godine, razvio je ceo konglomerat i "Samsung elektroniks", čiji godišnji prihod iznosi 12 odsto bruto proizvoda cele Južne Koreje.

"Samsung" je ranije odbacio optužbe portiv Lija navodeći da je to "van zdrave pameti".

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>