• 9
 ≫ 

Bil Gejts već dugo nije najbogatiji čovek na svetu, ali zato sada ima novu titulu

 ≫ 

Najveći komadi Gejtsove zemlje nalaze se u Luizijani i u Arkanzasu

  • 9
Bill Gates, Bil Gejts

Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial

Bil Gejts već dugo nije najbogatiji čovek na svetu, ali sada ima novu titulu - Američki kralj poljoprivrednog zemljišta.

Milijarder i jedan od osnivača Majkrosofta postao je najveći vlasnik poljoprivrednih parcela u SAD, jer je u tišini kupovao ogromna  zamljišta širom zemlje.

Gejtsov portfolio uključuje skoro 100.000 hektara poljoprivrednog zemljišta 242.000 u 19 država SAD. Najveći komadi Gejtsove zemlje nalaze se u Luizijani i u Arkanzasu. 

To je za oko 21.000 ha više od porodice Ofut, koja je na drugom mestu liste porodica sa najviše obradivog zemljišta u SAD.

Iako može biti iznenađujuće da je tehnološki milijarder najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u SAD, ovo nije jedini Gejtsov pokušaj u poljoprivredi. 

​Tokom 2008. godine, Fondacija Bila i Melinde Gejts najavila je 306 miliona dolara bespovratnih sredstava za promociju održive poljoprivrede sa visokim prinosom među malim poljoprivrednicima u podsaharskoj Africi i Južnoj Aziji. Fondacija je tada uložila i u razvoj i širenje "superuseva" otpornih na klimatske promene i na mlečne krave sa većim prinosom.

Nije potpuno jasno kako se koristi Gejtsovo poljoprivredno zemljište. Međutim, postoje neke naznake da bi zemljište moglo da se koristi na način koji se poklapa sa vrednostima fondacije. "Kotonvud Ejdž Menadžment", deo kompanije "Keskejd", član je "Liding Harvesta", neprofitne organizacije koja promoviše održive poljoprivredne resurse koji daju prioritet zaštiti useva, tla i vodenih resursa.

Gejts nije jedini milijarder među najvećim veleposednicima. Na trećem mestu su Stjuart i Linda Reznik, koji u vlasništvu imaju 76.800 hektara i čiji je biznis, između ostalog, zasnovan na preradi poljoprivrednih proizvoda.

Video: Crne kokoške najskuplje na tržištu: Cena im dostiže čak do 5.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>