• 0

"Bitkoin nema nikakvu vrednost, to je bezvredna iluzija": 10 Bafetovih citata o popularnom novčiću

Možda pokrenem Voren kriptovalutu, rekao je jednom

  • 0
Warren Buffett, Voren Bafet

Voren Bafet / Foto: Tanjug/AP

Voren Bafet (89), čuveni investitor i šef kompanije "Berkshire Hathaway" jedan je od najglasnijih kritičara bitkoina već godinama, nazivajuči ga bezvrednim i rizičnim.

Fanovi kriptovaluta danas likuju ponavljajući Bafetove reči, jer je vrednost bitkoina tokom prošle godine skočila za neverovanih 350 odsto i dostigla rekord.

Ovo su najpoznatiji Bafetovi citati o bitkoinu:

1. Kriptovalute u suštini nemaju nikakvu vrednost i ne proizvode ništa. One ne mogu da vam pošalju ček, ništa ne proizvode i ne rade ništa. Kada ih imate nadate se da će se pojaviti neko ko će hteti da vam plati za njih više nego neko pre njega. (Februar 2020. godine)

2. Bitkoin sam po sebi nema nikakvu vrednost, jer ništa novo ne proizvodi. Možete da gledate u njega po ceo dan, ali iz njega neće izaći novi mali bitkoini, niti išta slično. To je jedna iluzija. (Februar 2019. godine)

3. Ako vi i ja kupimo različite kriptovalute, njihova količina se neće uvećati, niti će se pretvoriti u gomilu zečeva koji sede ispred nas. Oni će samo da stoje tu gde smo ih stavili. Ami ćemo biti sve uzbuženiji dok ih kupujemo jedan od drugog. Možemo samo da sedimo kod kuće sami i da povećamo njihov cenu između nas, ali na kraju dana isped nas je jedan bitkoin i opet moramo da nađemo nekoga ko bi ga kupio, a ome mora doći kraj. (Maj 2018. godine)

bitkoin

Foto: Pixabay

4. Sa ogromnom sigurnošću mogu da kažem da će priča sa bitkoinima ružno da se završi. (Januar 2018. godine)

5. Bitkoin je otrov za pacove na kvadrat. (Januar 2018. godine)

7. Bitkoin nije valuta. Ne ispunjava uslove da bi bio valuta. Ne bi me čudilo da ga više ne bude za 10, 20 godina. Niti je sredstvo razmene, niti je sredstvo za čuvanje novca. (Mart 2014. godine)

8. Cena koja skače stvara sve više kupaca i ljudi misle "moram i ja da se uključim", ali je mnogo bolje kada ga ne razumeš- Kada ne razumeš kako funkcioniše mnogo si uzbuđeniji nego kada razumeš. (Maj 2018. godine)

9. Mnogo je bolje da posedujete nešto što proizvodi novu vrednost u narednih 50 godijna, nego da posedujete parče papira ili Bitkoin. (Mart 2014. godine)

10. Nemam bitkoin. Ne posedujem nijednu kriptovalutu. Nikada i neću. Možda pokrenem Voren kriptovalutu. Mogu da je stvorim i da kažem da će ih biti samo 21 milion. Možete da ih dobijete kada umrem, ali ne kožete ništa da radite sa njom osim da je prodate nekom drugom. (Februar 2020. godine)

ideo id="43832" title="Gde smo bili tada, a gde danas: Vizionarski intervju Jevrosimovića pre 15 godina" align="top"]

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>