• 0

Preokret na tržištu pametnih telefona: Otkud ovoliki pad?

Globalne isporuke su u prva tri meseca 2020. pale za čak 20 odsto. Pad se smanjio na jednocifrene cifre u periodu jul-septembar, pre nego što je tržište konačno počelo da se oporavlja u pretposlednja tri meseca

  • 0
Young woman sitting on dining table reading smartphone texts

Lilly Bloom

Isporuke pametnih telefona širom sveta opale su prošle godine za gotovo devet odsto, pošto je pandemija virusa korona uzela danak globalnoj ekonomiji, prema analizi "Digitimes Research".

Najveći pad zabeležen je u prva tri meseca 2020. godine, kada su globalne isporuke pametnih telefona opale za oko 20 procenata u odnosu na 2019. Tržište je takođe zabeležilo dvocifreni pad u drugom kvartalu 2020.

Pad se smanjio na jednocifrene cifre u periodu jul-septembar, pre nego što je tržište konačno počelo da se oporavlja u pretposlednja tri meseca.

Za celu 2020. kompanije su isporučile 1,24 milijarde uređaja, što je 8,8 odsto manje nego 2019, navodi se u izveštaju. Uprkos sveukupnom padu tržišta, telefoni sa omogućenom 5G mrežom bili su veoma traženi, jer se superbrze mreže intenzivno razvijaju širom sveta.

Isporuke takvih telefona porasle su više od deset puta, na 280-300 miliona aparata. Jedine dve kompanije koje su uspele da se suprotstave trendu na tržištu bile su Epl i Šaomi.

Dva brenda, koja se bore za titulu trećeg najvećeg proizvođača pametnih telefona na svetu, povećala su međugodišnje zalihe za preko 10 procenata u 2020, dok su isporuke vodećih proizvođača, Samsunga i Huaveja, zabeležile dvocifreni pad .

Druge analitičke kompanije, kao što su "Counterpoint" i "International Data Corporation" (IDC), do sada nisu objavile podatke za celu pandemijsku godinu. Međutim, IDC je prethodno predvideo pad od 9,5 odsto na globalnom tržištu pametnih telefona, s isporukama u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde uređaja u 2020.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>