• 0

"Udeo rudarstva u BDP mora biti veći. Do toga neće doći ako Geološki zavod ne pokaže svoje znanje"

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, kaže je uloga Zavoda jako značajna, i da on treba da bude uključen u sve bitne projekte

  • 0
rudnik

Foto: Unsplash

- Udeo rudarstva u BDP je 1,9 odsto, a plan je da u naredene tri godine iznosi 3,5 do četiri odsto - rekla je danas ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, i navela da u razvoju rudarstva veliki značaj ima Geološki zavod Srbije.

Mihajlovićeva je posle sastanka sa predstavnicima Geološkog zavoda Srbije, novinarima rekla da je za razvoj rudarstva važno da Zavod bude - ne samo prepoznatljiv, nego i da dobije svoje pravo mesto koje zaslužuje.

Ona je rekla i da nema povećanja udela rudarstva u BDP-u, ukoliko Zavod ne pokaže svo svoje znanje sa kojim raspolaže i ukoliko Ministarstvo i država ne stanu iza Zavoda.

- Zavod jeste budžetska institucija, ali svi zajedno moramo da učinimo mnogo više da kroz izmene zakona dobije pravo mesto u oblasti rudarstva - navela je Mihajlovićeva.

Prva i najvažnija stvar, naglasila je ministarka, jeste da se naprave jasni kriterijumi kako se uopšte danas u Srbiji i šta se u Srbiji radi po pitanju istražnih prava.

- U tom smislu nam je uloga Zavoda jako značajna i želimo da ih vidimo na svim važnim, velikim projektima na kojima država radi, kako rudarskim i energetskim, tako i u drugim infrastrukturnim, transportnim projektima - rekla je Mihajlovićeva.

Bez Zavoda, kaže, nije moguće funkcionisati i napraviti prave rezultate i zato će se, dodaje, kroz zakon učiniti sve da Zavod bude jako prepoznatljiv.

- Puno je problema u smislu finansija. Ljudi koji rade u Zavodu daju svoj maksimum, mi želimo da kao država pomognemo da taj maksimum bude još bolji i kvalitetniji nego što je bio do sada - poručila je Mihajlovićeva.

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Povećanje udela rudarstva u BDP-u nije moguće bez Zavoda, kaže ministarka, i navodi da očekuje nastavak i mnogo više zajedničkog rada na svim projektima, te da će Ministarstvo podržati njihov rad.

- Sigurna sam da možemo da popravimo stvari i da Zavod bude nezaobilazna tačka za svakoga ko želi da se bavi bilo kakvom vrstom poslova u oblasti rudarstva - ističe ministarka.

Direktor Geološkog zavoda Srbije, Dragoman Rabrenović, zahvalio je potpredsednici Vlade i njenom timu na sastanku, i istakao da je danas pokrenuto nekoliko važnih pitanja, uključujući izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima i veću prepoznatljivost Geološkog zavoda Srbije.

- Zavod ima kapacitete, pogotovo iz ranijih perioda kada je bio moćna institucija koja je radila u više od 40 zemalja Evrope i Afrike. I danas možemo mnogo uraditi da doprinesemo razvoju Srbije - naveo je Rabrenović.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike takođe je razgovarala sa predstavnicima Poslovnog udruženja "Toplane Srbije", o mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije u zagrevanju stanova i plaćanju računa za tu uslugu prema utrošku toplote, saopštilo je Ministarstvo.

- Pred nama su ozbiljni projekti u oblasti toplotne energije. Imamo veliki potencijal da povećamo korišćenje biomase u toplanama, a smanjimo učešće mazuta i uglja, jer će to značiti zdraviju životnu sredinu. Takođe, važno je da se konačno omogući da svi korisnici daljinskog grejanja imaju mogućnost da plaćaju toplotnu energiju po utrošku, kao i da vratimo institut ugroženog kupca toplotne energije - rekla je Mihajlovićeva.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>