• 1

Pojačano preuzimanje kompanija u Austriji: Poznata pumpa najviše uložila

OMV je preuzeo hemijski kompleks Borealis za četiri milijarde evra

  • 1
Potpisivanje ugovora

Foto: Shutterstock

I u 2020. godini, obeleženoj pandemijom virusa korona, usledio je niz preuzimanja koncerna sa austrijskim učešćem.

U poređenju s prethodnom godinom, bilo je nešto manje preuzimanja, ali zato većih poslovnih poduhvata, proizilazi iz analize konsalting kuće "EY". Preuzimanje u vrednosti od četiri milijarde evra hemijskog kompleksa "Borealis", od strane austrijske naftne kompanije OMV, bilo je najskuplje u prošloj godini.

Najveći broj preuzimanja, čak 85, zabeleženo je u industrijskom sektoru, a zatim sledi tehnološki sa 61, te sektor nekretnina sa 53. Na početku pandemije došlo je do zastoja, ali u drugoj polovini prošle godine ponovo je trošeno više novca za preuzimanje kompanija.

Obim vrednosti preuzimanja bio je veći prošle godine nego 2019, pre svega zbog četiri velika poslovna poduhvata koji su prevazilazili vrednost od jedne milijarde evra, a od kojih je najveća transakcija bila "teška“ četiri milijardi evra.

OMV je za te pare povećala svoj udeo sa 36 na 75 odsto u kompaniji "Borealis".

Štajerski proizvođač čipova AMS AG preuzeo je nemački Osram za oko 1,2 milijardi evra, a Celnex Telekom kupio je CK Hačinson Austria za 1,1 milijardu evra, dok je UNIQA osiguranje kupilo sestrinsku kompaniju AXA u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj, za oko milijardu evra.

Video: Prodata Komercijalna banka: Državna kasa teža za 400 miliona evra

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>