• 1

Čuvena berza slavi 250 godina: Osnovala je Marija Terezija, jedini ženski vladar habzburških poseda

Bečka berza je počela sa radom davne 1771. godine, kada se trgovalo samo obveznicama, menicama i devizama

  • 1
bečka berza

Foto: Wiener Börse

Godina 2021. će biti u znaku jubileja u austrijskom finansijskom sektoru. Naime, Bečka berza ove

godine slavi 250 godina postojanja. Marija Terezija je osnovala berzu 1771. godine i ona se ubraja u jedne od najstarijih nacionalnih berzi na svetu.

Tim povodom Bečka berza je započela "Forum budućnosti", u okviru koga će u toku godine redovno pozivati domaće i međunarodne stručnjake da diskutuju o inovacijama, promenama i privredi budućnosti.

Prvi dan trgovanja na Bečkoj berzi bio je 2. septembar 1771. godine. U početku se trgovalo obveznicama, menicama i devizama. Berzanski posrednici su bili zaduženi za glatko odvijanje trgovanja i dobijali su proviziju za posredovanje u poslovima.

Narodna banka Austrije je bila prvo akcionarsko društvo koje se vrednovalo na berzi 1818. godine. Od maja 1991. godine, uveden je austrijski berzanski indeks ATX, a trgovanje se sve više sprovodi elektronskim putem.

Od uvođenja elektronskog sistema poslovanja XETRA 1999. godine, sve se odvija u potpunosti digitalno. Bečka

berza je sklopila ugovore o saradnji sa zemljama Centralne i Istočne Evrope i time se upustila u internacionalno poslovanje.

bečka berza

Foto: Wiener Börse

Godina jubileja je otvorena čestitkom austrijskog predsednika, Aleksandra van der Belena:

"Bečka berza je imala uzbudljivo putovanje". Marija Terezija je dovela progresivne umove u Beč, podstakla je privredni život i postavila kamen temeljac za današnju berzu koja i dalje ima značajnu ulogu. Preduzećima su potrebni hrabrost, sigurnost i, naravno, kapital u prevazilaženju posledica pandemije. Tako se ubrzava oporavak."

Video: Kuća izgrađena u gotskom stilu iz 19. veka na aukciji, a početna cena će vas iznenaditi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>