• 0

PKS osniva Sekciju za pomoć mladim preduzetnicima, a evo čime će se tačno baviti

U Srbiji ima oko 20 odsto mladih koji su nezaposleni

  • 0
Od 16. marta do 1. avgusta osnovano je 10.420 preduzetnika

Foto: Pixabay

Privredna komora Srbije će u prvoj polovini ove godine osnovati Sekciju za mlade preduzetnike radi podrške razvoju omladinskog preduzetništva.

Sekcija će davati pomoć početnicima u biznisu i startapovima da prevaziđu izazove u poslovanju, kao i da bolje razumeju položaj mladih i stvaranje kvalitetnih uslova za njihovo zapošljavanje, saopštila je PKS.

- Cilj nam je da unapredimo svest o značaju razvoja omladinskog preduzetništva u Srbiji, da mlade što više podstaknemo da, nakon završetka formalnog obrazovanja uđu u preduzetničke vode i započnu sopstveni posao - istakla je direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić.

Preciziraju da će sekcija okupiti mlade ljude do 35 godina starosti, kao i startapove, a aktivnosti će biti usmerene na promociju preduzetništva i preduzetničkog duha, edukaciju, unapređenje znanja i veština.

- Poseban fokus biće na procesima digitalizacije bez kojih je nezamislivo moderno poslovanje, a rad sekcije biće usmeren i na podršku mladima da digitalizuju poslovne procese kako bi njihovi biznisi bili konkurentni i održivi - kazala je Simanić.

Ističe da je to način da doprinesu povećanju zaposlenosti i ekonomski osnažimo mlade ljude kako bi bili motivisani da ostanu u Srbiji.

Od 16. marta do 1. avgusta osnovano je 10.420 preduzetnika

Foto: Pixabay

PKS će uskoro potpisati memorandume o saradnji sa fondacijom "Mozaik" i jednom od najvećih regionalnih organizacija mladih preduzetnika "Lonac", koji imaju više od 40.000 članova.

- Naš cilj je da mladi ostanu u svojoj zemlji i svi zajedno treba da se potrudimo da stvorimo ekonomsko snažniji region Zapadnog Balkana i što bolje uslove za poslovanje - poručila je Simanić.

U Srbiji ima oko 20 odsto mladih koji su nezaposleni od ukupnog broja stanovništva, podaci su istraživanja Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) "Mladi i preduzetništvo".

Kao jedan od osnovnih razloga za pokretanje biznisa navode da nisu mogli da pronađu adekvatno plaćen posao, dok su novac za počinjanje sopstvenog posla dobili od porodice ili prijatelja.

Navode da u većini zemalja EU, samozapošljavanje i mere za pokretanje startapova uključuju vođenje kroz biznis planove, obuke i učenje kako bi se mladi usmerili na pokretanje poslova.

Dodaju da mnoge zemlje imaju politike koje, osim obuka i prenošenja znanja i finansijske podrške, uključuju pozajmice i fiskalne olakšice, kao i kontinuiranu pomoć i vođenje za pokretanje posla.

Sektor preduzetništva PKS, kroz aktivnosti sekcije, predloge i inicijative koje će upućivati nadležnim institucijama, trudiće se da sledi uspešne primere članica EU u pogledu podrške omladinskom preduzetništvu, rekla je Simanić.

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>