• 11
 ≫ 

Održan sastanak Vlade s frilenserima

 ≫ 

Poreska uprava je frilenserima do sada uručila oko 40 rešenja i 2.000 poziva koji će krajem marta, početkom aprila postati rešenja

  • 11
Brnabic, Sinisa Mali, Frilenseri

Foto: Tanjug/ Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je danas sastanak sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu sa kojima je razgovarala o pronalaženju rešenja za naplatu poreza i doprinosa za fizička lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, saopštila je Vlada.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković, dogovoreno je da se definišu kategorije radnika na internetu koji su dobili ili očekuju rešenja Poreske uprave za naplatu poreza u proteklih pet godina, kako bi se pronašlo adekvatno rešenje za one kategorije lica koje su posebno ugrožene.

U tom smislu, dogovoreno je da se naredne nedelje održi niz sastanaka predstavnika Udruženja radnika na Internetu, Ministarstva finansija, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i Poreske uprave, stoji u saopštenju Vlade, kako bi se na najefikasniji i najtransparentniji način razgovaralo o rešavanju trenutne situacije, i što brže pronašlo adekvatno rešenje za ostvarivanje njihovih prava i obaveza.

 

Sagovornici su se saglasili da neke kategorije lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, poput onih koji prihoduju igrajući igre na sreću, zatim vlasnici stanova koji prihoduju izdavanjem „stana na dan“, treba da se posmatraju kao posebne kategorije koje ni na koji način nisu ugrožene.

Predsednica vlade istakla je da je Vlada Srbije spremna da radi na sistemskom rešenju oporezivanja za ove kategorije ljudi, ali da, takođe ne može da dozvoli urušavanje poreskog sistema države. Podsetila je i da je vlada još 2018. godine omogućila olakšice mladim ljudima u Srbiji pri osnivanju vlastitih firmi, oslobađanjem poreza prve godine poslovanja.

Premijerka je dodala da će se raditi na novom zakonu koji će regulisati nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada i pozvala predstavnike Udruženja da se priključe Radnoj grupi koja će se baviti izradom Nacrta tog zakona.

Cilj vlade je, prema rečima premijerke Brnabić, da se u što skorijem roku pronađe adekvatano rešenje, kako bi oni koji se bave radom puem interneta mogli da nastave svoje poslove i ostvaruju prihode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    18. januar 2021 | 19:19

    Zuri se vlasti da se ovo sto pre resi kako bi poceli sto pre da muzu ljude za njihove pare...Znamo mi da drzava nikad nije bila neko koje stitio i pomagao svoje gradjane nego neko ko pokusava na kvaran nacin da zgrne velike pare, ne zanima njih dal cu ja sutra zavrsiti na ulici i dal cu biti gladan njih samo zanima kako da na najlaksi nacin napune kasu.

  • nikolas

    18. januar 2021 | 23:43

    SVUGDE U SVETU SE PLACA POREZ ITEKAKO ALI SRBIJA MORA DA VODI RACUNA O OVIM MLADIM I OBRAZOVANIM LJUDIMA KAKO BI IH ZADRZALI U SRBIJI A MNOGE MLADE VRATILI IZ SVETA!!! SRBIJI TREBAJU MLADI JER BEZ NJIH NEMA NAPREDKA A U SUPROTNOM BICEMO DRZAVA PENZIONERA I INVALIDA!!!

  • Nisam frilenser

    18. januar 2021 | 22:53

    Ocu i ja povlastice, i da mi se vrate sve pare od poreza za poslednjih deset godina. Sta cemo sada?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>