• 0

Odbijena žalba Agrokora, mora da plati milion evra

Odluka Agencije za zaštitu konkurencije o prekršaju je konačna, a Viši sud u Ljubljani odbio je Agrokorovu žalbu na prvostepenu presudu

  • 0
novac, pare 500 evra

Foto: Pixabay

Viši sud u Ljubljani odbio je Agrokorovu žalbu na prvostepenu presudu u vezi sa kršenjem neprijavljivanja koncentracije kompanija Agrokor i Ardeya Global, prilikom preuzimanja Costello-a.

Odluka Agencije za zaštitu konkurencije o prekršaju je konačna, a Agrokor mora da plati kaznu od milion evra i troškove postupka.

Viši sud odbio je žalbu kao neutemeljenu i time potvrdio odluku prvostepenog suda, objavljeno je internet stranici Agencije za zaštitu konkurencije.

Ta Agancija je 2019. godine kaznila Agrokor sa 53,9 miliona evra i privremeno mu zabranila raspolaganje deonicama Merkatora, ali okružni sud je kaznu smanjio na milion evra. Vrhovni sud tada je presudio da Agencija za zaštitu konkurencije mora da vrati deonice Agrokoru.

U svom pravnom nasledniku, porodica Fortenova planira da prebaci Merkator u svoju grupaciju, ali još nije poznato kada će se to dogoditi. Švajcarski registrovani Agrokor AG, koji je bio 100 odsto u vlasništvu "starog" Agrokora, stekao je 100 odsto udela u Ardeya Global Ltd. 2017. godine, iz Dubaija, koji je posedovao Costello.

Kompanija je preuzela pogon za punjenje vode 2016. godine. Prema Agenciji za zaštitu konkurencije, zaključenjem ugovora Agrokor je imao zakonske obaveze da prijavi koncentraciju, što je trebalo da bude učinjeno u Zagrebu najkasnije 30 dana nakon zaključenja ugovora.

Budući da Agrokor to nije učinio, uprkos pozivu Agencije, javni pravobranilac je u aprilu 2019. pokrenuo postupak ocenjivanja usklađenosti po službenoj dužnosti. Za kršenje kasne prijave koncentracije za pravno lice, propisana je novčana kazna do 10 odsto godišnjeg prometa Grupe u koncentraciji društva učesnika u prethodnoj finansijskoj godini.

Video: Prodata Komercijalna banka: Državna kasa teža za 400 miliona evra

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>