• 4

Kina predstavila najbrže kopneno vozilo na svetu: Ide 620 kilometara na sat

Profesor He Čuan je rekao novinarima na prezentaciji da bi voz mogao da postane operativan u narednih tri do deset godina

  • 4
Kineski voz Maglev

Foto: Profimedia/ddp USA

Prototip superbrzog voza, nazvanog "super metak voz maglev", koji razvija maksimalnu bržinu od 620 kilometara na sat, sišao je sa proizvodne trake u Čengduu, glavnom gradu provincije Sečuan na jugozapadu Kine.

To je prvi voz ove vrste koji koristi visokotemperaturnu superprovodljivost maglev tehnologije (magnetna levitacija - između voza i šina ne postoji kontakt, pa tako ni sila trenja), a u celosti je projektovan i proizveden u Kini.

Razlikuje se od postojećih magleva koji koriste tehnologiju superprovodljivosti niskih temperatura ili normalnu provodljivu magnetnu levitaciju, a ova promena će omogućiti stabilniju vožnju voza.

Napravljen od laganih karbonskih vlakana, s "nosom" u obliku metka i tenologijom visokotemperaturne superprovodljivosti, prototip ovog voza je kreiran da razvija maksimalnu brzinu od 620 km/h, i verovatno je najbrže kopneno vozilo na svetu, ističe kineska novinska agencija.

Profesor He Čuan je rekao novinarima na prezentaciji da bi voz mogao da postane operativan u narednih tri do deset godina.

Kineski voz Maglev

Foto: Profimedia/ddp USA

Video: Digital Pioneers: What will sustain business bring us?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    19. januar 2021 | 08:50

    Nema sta Kinezi nemogu danas da proizvedu ,sa malom cenom a podjednako kvalitetom sto nesto kosta visestruko vise,buducnos ekonomije i trzista njima pripada ,a mnogi bi dali blago da udju samo na njihovo trziste ,koliko ih milijardi ima nije ni cudo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>