• 0

Pompezan kraj godine za dijamante: Cene nikad veće, a pratila ih je pojačana potražnja

Svetski proizvođač "De Beers" ne objavljuje promene cena, ali je aktuelno povećanje verovatno jedno od najjačih od početka prošle decenije

  • 0
Tržište dijamanata je poljuljano

Foto: Shutterstock

"De Beers" je u jeku korone postigao najveći rast dijamanata, tačnije, svetski proizvođač je povisio cene za oko 5% pri prvoj prodaji u 2020, kažu upućeni izvori, koji su hteli da ostanu anonimni.

Povećanja su se uglavnom odnosila na kamenje veće od jednog karata, a dijamantska industrija iznenadila je mnoge brzinom oporavka, nakon što je potpuno zaustavljena u prvoj polovini prošle godine.

Presudna prodaja tokom praznika u SAD i Kini bila je velika, dok je nedostatak zaliha, koje su imali posrednici u industriji, stvorio veliku potražnju.

"De Beers" ne objavljuje promene cena, ali je aktuelno povećanje verovatno jedno od najjačih od početka prošle decenije. Portparol kompanije odbio je da komentariše rast cena, prenosi Blumberg.

Bilo je znakova oporavka u četvrtom kvartalu 2020. godine, kada su kupci dijamanta počeli da obnavljaju zalihe, kako bi se pripremili za najvažniji period prodaje u industriji: od Dana zahvalnosti do Kineske nove godine.

Posao "De Beers"-a počeo je da se oporavlja, a jedinica "Anglo American Plc" uspela je da poveća cene u poslednjoj prodaji godine u decembru.

To je u potpunoj suprotnosti sa bogatstvom ove industrije u ranim fazama pandemije, kada je prodaja opala, a radnje s nakitom i fabrike bile su zatvorene. "De Beers" je na krizu odgovorio smanjenjem proizvodnje, što je dovelo do čvršće ponude upravo kad su se kupci vratili u prodavnice u delovima Kine i SAD.

Video: Oborio Ginisov rekord: Ovaj prsten na sebi ima preko 12.000 dijamanata, a teži čak 165 grama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>