• 1

3 najvažnija zahteva frilensera u ovom trenutku

Premijerka je dodala da će se raditi na novom zakonu koji će regulisati nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada

  • 1
Frilenser, rad od kuće, laptop, rad u prirodi Foto: Pixabay

Udruženje radnika na internetu saopštilo je da je na prvom sastanku u Vladi dogovoreno da treba utvrditi realno stanje na osnovu kojeg će doći do obustave poziva, rešenja i opomena za prinudnu naplatu poreza, što je prvi zahtev koji su istakli.

Premijerka Ana Brnabić je navela i da će se raditi na novom zakonu koji će regulisati nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada, saopšteno je iz Vlade, a nastavak pregovora najavljen je za narednu nedelju.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković, dogovoreno je da se definišu kategorije radnika na internetu koji su dobili ili očekuju rešenja Poreske uprave za naplatu poreza u proteklih pet godina, kako bi se pronašlo adekvatno rešenje za one kategorije lica koje su posebno ugrožene.

Iz Udruženja ističu da smatraju da nije odbijen nijedan zahtev koji je Udruženje radnika na internetu istaklo i da postoji obostrana saglasnost i volja da se pregovori nastave.

- Mi ne odustajemo od naših početnih zahteva, a to su obustava slanja poziva, rešenja i naplate navodnih dugovanja radnika na internetu za period pre donošenja pravnog okvira za nas. O budućim rešenjima diskutovaće se tek kad se reši trenutna situacija - navodi se u saopštenju.

Na Vladinom sajtu je nakon sastanka saopšteno da je premijerka Ana Brnabić istakla je da je Vlada spremna da radi na sistemskom rešenju oporezivanja za ove kategorije ljudi, ali da, takođe, ne može da dozvoli urušavanje poreskog sistema države.

Premijerka je dodala da će se raditi na novom zakonu koji će regulisati nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada i pozvala predstavnike udruženja da se priključe Radnoj grupi koja će se baviti izradom nacrta tog zakona.

Cilj Vlade je, prema rečima premijerke Brnabić, da se u što skorijem roku pronađe adekvatno rešenje, kako bi oni koji se bave radom putem interneta mogli da nastave svoje poslove i ostvaruju prihode.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    25. januar 2021 | 08:01

    Porez za šta? Frilenseri svojim intelektualnim radom zarađuju strani novac i upumpavaju ga u srpsku privredu, a država sada hoće da 80% posto naše zarade damo na porez i zdravstveno osiguranje, osamdeset posto???? Da ne pričam o tome da i sajtovi na kojima frilenseri rade uzimaju u proseku 20% od zarade. I još planiraju da nas novčano kazne za sve godine neplaćanja poreza iz doba kada država nije ni imala zakon za frilensere niti ih je definisala kao živa bića. Država je bila u obavezi da na neki način kontaktira ljude koji su radili preko interneta, prebacivali strani bovac na račune i da ih obavesti o tome da moraju da plate porez za rad preko interneta, nedopustivo je da dve decenije niko ništa ne priča i sada su došli sa vrećama da nam uzmu sve što smo zaradili i da nas strpaju u zatvor. A pritom nam pričaju bajke da je ovo 21. vek i da se država digitalizuje, poslednja smo rupa na svetu što se tiče digitalizacije i načina rada. Šta mislite, da će sada frilenseri ostati u Srbiji da rade za 50 evra mesečno? Naravno da ne, otići će u zemlje za boljim zakonima i više se neće vraćati, Srbija će izgubiti najvrednije i najelokventnije ljude zato što ima političare koji smatraju da je jedini način da zaradiš novac ako se učlaniš u stranku.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>