• 7

Više od 800 stručnjaka tvrdi da je Bajdenova politika "tračak nade" za globalnu ekonomiju

"Posle aktuelne krize s virusom i njenih drastičnih efekata, ispitanici kažu da bi Bajdenovo predsedništvo moglo da bude tračak nade za globalni ekonomski razvoj u narednoj godini", konstatuje Niklas Potrafke, direktor IFO-vog Centra za javne finansije i ekonomsku politiku

  • 7
Joe Biden, Džo Bajden

Džo Bajden / Foto: Tanjug/AP

Međunarodni ekonomski stručnjaci procenjuju da će izbor Džoa Bajdena, za predsednika SAD, podstaći privredni rast u njihovim državama, prema rezultatima ankete Instituta IFO, sprovedene među 843 stručnjaka iz 107 zemalja.

Oni očekuju da će pobeda demokratskog kandidata na američkim predsedničkim izborima u proseku povećati rast u 2021. godini za 1,16 procentnih poena, navodi se u saopštenju IFO instituta.

"Posle aktuelne krize s virusom i njenih drastičnih efekata, ispitanici kažu da bi Bajdenovo predsedništvo moglo da bude tračak nade za globalni ekonomski razvoj u narednoj godini", konstatuje Niklas Potrafke, direktor IFO-vog Centra za javne finansije i ekonomsku politiku, i njegove kolege u članku za časopis Šneldenst.

Međutim, ispitanici u SAD ne očekuju značajnije promene u pogledu rasta u sopstvenoj zemlji, pri čemu predviđaju ukupan pozitivan efekat od samo 0,98 procentnih poena.

Potrafke istovremeno ističe da je u periodu od 1949. do 2012. godine ekonomski rast pod demokratskim predsednicima u SAD bio za 1,79 procentnih poena veći nego pod republikanskim predsednicima.

"Pod pretpostavkom da se ovaj obrazac nastavi, onda pogled u prošlost sugeriše povećanje stope rasta pre pod demokratom Džoom Bajdenom, nego pod drugim mandatom republikanca Donalda Trampa", navodi se u studiji.

Prva polovina odgovora dobijena je pet dana pre datuma izbora 3. novembra, a druga polovina nakon toga u periodu od 8. do 13. novembra, preciziraju iz IFO instituta.

Video: Bajden primio i drugu dozu Fajzerove vakcine

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    19. januar 2021 | 12:47

    Такви стручњаци су и довели до кризе која ће престати 35207. године.

  • Vuki

    19. januar 2021 | 12:35

    Bože, sami im sudi, makar žedni i gladni bili!

  • King

    19. januar 2021 | 13:01

    On će da probudi ekonomiju kad ja budem elvis prisli, sramota i greota, ratni huškači...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>