• 11
 ≫ 

Evo koliko je predviđeno trajanje novih kućnih aparata i zašto se tako brzo kvare

 ≫ 

Postoji nekoliko vrsta planirane zastarelosti uređaja

  • 11
Pozar, najcesci uzroci, kucni aparati

Kvarovi na kućnim aparatima ujedno su i najčešći uzročnici požara/Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Bilo tako da neki uređaji potpuno prestanu da rade, zahtevaju neku nadogradnju ili da ih treba baciti jer je popravka nemoguća, taj postupak se naziva "planirana zastarelost" i razlog je zašto veliki broj modernih uređaja ne može da dosegne ni polovinu prosečnog veka trajanja uređaja naših mama, baka i deka, koji su svoje aparate nekad znali da koriste i po nekoliko decenija.

Prema jednom francuskom istraživanju, postoji nekoliko vrsta planirane zastarelosti uređaja.

Najčešća je takozvana "funkcionalna zastarelost", kod koje se u uređaju obično pokvari samo jedan deo koji se ne može popraviti te se zbog njega aparat može baciti i potrebno je kupiti novi. Taj tip je najčešće prisutan kod televizora, veš-mašina i računara, a kod ovih poslednjih, neretko se javlja i zastarelost zbog nekompatibilnosti. Ona zapravo pretpostavlja da uređaj, koji radi sasvim normalno, postane beskoristan jer se više ne može "upariti" s različitim vrstama softvera koje neprestano zahtevaju sve više i više RAM memorije.

Evo predloga očekivanog roka trajanja pojedinih aparata, izračunatih na osnovu njihovih istraživanja kao i očekivanja potrošača.

Veš mašina do 10 godina

Istraživanja pokazuju da je većina njih programirana da traje između 2.000 i 2.500 ciklusa pranja, što znači da će ona, zavisno od toga koliko se često koristi, po pravilu prestati da radi pre nego što navrši deset godina. Osim toga, dobar deo današnjih mašina, umesto čeličnog, ima plastične odvode, koji lako dožive defekt, i to obično fatalni, nakon kog nema više popravke, već isključivo kupovina novog uređaja.

Televizor 9 do 10 godina

Današnji modeli televizora po pravilu traju između devet i deset godina, za razliku od starijih modela naših roditelja, koji su imali katodne cevi te postizali prosečni vek između 10 i 15 godina. Prema istraživanju Francuza, programirani su da traju oko 20.000 sati, što čini prosečan vek od devet godina. Nakon toga, "ode" jedan deo uređaja, zbog kog je potrebno kupiti novi. Kod novijih LCD i plazma modela uređaja najproblematičniji je obično kondenzator pomoću kog se televizor pali - taj deo zbog blizine topline najčešće napukne i slomi se, zbog čega je uglavnom potrebno kupiti novi uređaj.

Telefon 20 meseci

Mobilni uređaji, posebno smartfoni, najčešće zastarevaju zbog nekoliko razloga - na primer, zbog kratkog trajanja baterije ili punjača, no mnogi od njih imaju ugrađenu i funkcionalnu zastarelost, prema kojoj se uređaj mora zameniti nakon što na njemu prestane da radi jedan deo. Osim toga, problem s mobilnim uređajima nastaje i zbog činjenice da zbog čestih nadogradnja softvera, hardver nakon nekog vremena postane inkompatibilan, jer softver zahteva sve više memorije, pa je korisnik prisiljen da ga zameni.

Plinske ploče za kuvanje do 15 godina

Po pravilu je reč o uređajima koji, ako se održavaju, mogu dosta dugo da potraju, do dve godine duže od električnih ploča za kuvanje, kojima je očekivani vek trajanja do 13 godina. Razlog tome leži u činjenici da se vrlo jednostavno održavaju, ali i upotrebljavaju.

Rerne  14 godina

Prema američkim istraživanjima, rerne, uz redovno održavanje i čišćenje, u proseku mogu izdržati i više od 14 godina, iako se u mnogim domaćinstvima očekuje da to bude i duže, kao što je u načelu nekad i bilo. Ipak, brojni noviteti koje rerne danas imaju, poput pirolize, koja se odvija pod jako visokim temperaturama, utiču na vek trajanja ovog uređaja, pa se ne preporučuje upotrebljavati ih prečesto jer troše uređaj.

Mali kucni aparati

Foto: Shutterstock

Frižider  13 godina

Istraživanja pokazuju da frižideri s jednim vratima duže traju od onih koji imaju dvoja vrata (odvojena za zamrzivač i frižider) - modeli s jednim vratima mogu izdržati i do 19 godina. Važno ih je redovno čistiti - posebno održavati gumu na vratima te paziti da se na poleđini frižidera ne zaštopa odvod za tečnost. Inače, frižider je jedan od dobrih primera kako su na njegovu zastarelost uticali oni koji su ga dizajnirali - sve veći broj modela u sebi ima svetlo koje, jednom kad se pokvari, ne može zameniti korisnik, već mora zvati servisera.

Mašina za sudove  9 do 13 godina

Ovaj uređaj često će bolje i duže raditi što se redovnije koristi, ali američka istraživanja pokazuju da kod njih po pravilu više cena ne znači i duži vek trajanja. Naime, skuplji aparati obično u sebi nose i više elektronike, odnosno dodanih komponenti, a to onda povećava i mogućnost da se neka od njih pokvari.

Mikrotalasna do 9 godina

To je neki očekivani vek trajanja kod redovnog korišćenja. Iako je reč o kompleksnom uređaju, uglavnom se ne može preterano uticati na njen vek trajanja - osim tako da se pokriva hrana prilikom zagrevanja, kako ne bi prskala po unutrašnjosti.

Inače, odbor za zaštitu potrošača Evropskog parlamenta pozvao je da se zabrani "planirano" kvarenje proizvoda. Taj odbor je izglasao Mišljenje o Akcionom planu za cirkularnu ekonomiju, koji je EK predložila ranije ove godine.

Na dokumentu je radila evroposlanica Biljana Borzan iz S&D-a, koja je član tog Odobra a koja je u intervjuu za Telegraf Biznis govorila o kakvom se tačno dokumentu radi.

Kako nam je tada rekla, a potvrđeno je ove nedelje, glavni cilj je da se osigura duže trajanje potrošačkih uređaja, kako bi se smanjilo zagađenje i potrošačima omogućilo da dobiju najbolje za svoj novac.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasmina

    19. januar 2021 | 12:31

    Stari uredjaji su bili zakon.Ovi uredjaji su isti kao danasnje starlete,spolja gladac unutra jadac....pa hop,na popravku

  • Boro

    19. januar 2021 | 12:54

    Imam Obodin frizider iz 1982. I dan danas radi bez ikakvih problema. Nemam plan kupovati drugi dok god ovaj radi.

  • Boža zemunac

    19. januar 2021 | 12:22

    Zaboravili ste akumulatore.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>