• 4
 ≫ 

Posle crne liste s Fejsbuka, ovo je lista trgovaca koji varaju na Instagramu

 ≫ 

Reč je o trgovcima koji svoju robu prodaju putem Fejsbuka ili Instagrama, a koji nisu vidno istakli sve ono na šta ih obavezuje Zakon o elektronskom poslovanju

  • 4
Trgovina, šoping, gift card, poklon kartice

Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Broj potrošača koji se javljaju potrošačkim organizacijama, a u vezi sa kupovinom putem društvenih mreža od neregistrovanih prodavaca, svakodnevno raste. Nažalost, u ovakvoj situaciji, odredbe Zakona o zaštiti potrošača nisu primenjive (ne važe) i potrošačke organizacije nisu u mogućnosti da postupaju, niti da pruže adekvatne pravne savete, izuzev da potrošače upute na samostalni sudski postupak.

Zbog toga je, posmatrajući navode u čl. 6. Zakona o elektronskoj trgovini, ali i druge zakone, Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV) u saradnji sa potrošačkim organizacijama članicama Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), izvršilo proveru određenog broja trgovaca i utvrdilo spisak onih za koje se sumnja da ne posluju u skladu sa propisima.

Posle objave liste onih sa Fejsbuka, sada smo dobili i uvid u listu sa Instagrama. 

U prvih 10 na listi nalaze se imena: __snajderka__, _garderoba_za_decu_, _helanke_kupaci_online, _perfume_royal__ _zenska_garderoba_ a ,alta_moda_official,  bebeautiful_garderoba_sminka2,  bella_moda_shop, boutique__fabulous, butik_afrika, a kompletnu listu možete pogledati na zvaničnoj stranici portala. 

Kako je rečeno za naš portal, reč je o trgovcima koji svoju robu prodaju putem Fejsbuka ili Instagrama, a koji imaju i više od 5.000 pratilaca na svojim profilima.

Kako je ranije za naš portal rekao pravni savetnik iz NOPS, Marko Dragić, trgovac koji svoju prodaju vrši putem interneta, u obavezi je da na vidnom i dostupnom mestu naznači: Poslovno ime, adresu sedišta, kontakt podatke, matični broj (MB), poreski identifikacioni broj (PIB), detaljne podatke o ceni proizvoda, koji uključuju i troškove dostave i ostale manipulativne troškove.

(Telegraf Biznis/V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmm

    19. januar 2021 | 13:01

    To sto vi trazite a nemaju, znaci da rade na crno, a mnogi to sve imaju pa dobijes ciglu....

  • Vuki

    19. januar 2021 | 14:18

    Uh, kako je moguče da u idealnoj državi gde "svi" plaćaju porez neko može varati.

  • Anđelko

    19. januar 2021 | 14:09

    Kakve veze ima Zakon o elektronskom poslovanju sa ovim što pišete? Da li možda mislite na Zakon o elektronskoj trgovini?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>