• 2

Hrvatska dobija najveću svetsku fabriku podnih obloga: Za sada planirano 600 radnih mesta

Vlasnik firme, Pervanovo Invest AB, ulaže 200 miliona evra u novu, najsavremenije opremljenu fabriku u Hrvatskoj

  • 2
prostorija

Foto: Pixabay

U Hrvatskoj se gradi nova fabrika, na 330.000 kvadratnih metara površine, smeštenih uz auto-put Zagreb-Split.

Ukupna površina fabrike iznosi 100.000 m2, a ulaganja u zemljište, zgrade, instalacije i mašine procenjuju se na 200 miliona evra u kapitalnim izdacima, uglavnom finansiranih sopstvenim kapitalom.

Woodura, tehnologija za proizvodnju podova, koju je razvila firma "Välinge Innovation", postigla je uspeh u prodaji. Fabrika, smeštena u Vikenu (Švedska), koja je puštena u rad pre samo dve godine, dostići će svoj puni kapacitet već 2023. godine, piše Poslovni dnevnik.

Vlasnik firme, Pervanovo Invest AB, stoga ulaže 200 miliona evra u novu, najsavremenije opremljenu fabriku u Hrvatskoj, koja će ujedno biti i najveća svetska fabrika podnih obloga.

U jesen 2020. Pervanovo Invest AB, matična firma grupacije koja uključuje "Välinge Innovation" i "Bjelin", donela je odluku o ulaganju u visokotehnološki, potpuno integrisani i automatizovani pogon u Hrvatskoj, za masovnu proizvodnju učvršćenih drvenih podova za globalno tržište.

Nova fabrika "Ogulin 2" gradi se pored postojeće fabrike parketa, "Ogulin 1". Kapacitet proizvodnje postupno će se povećavati od 2023. godine. Kako bi odgovarala ulaganjima u proizvodne kapacitete, grupacija će strateški ulagati i u organizaciju prodaje i oglašavanja u Europi, SAD i Aziji.

Investicija bi "Bjelinu" trebalo da donese vodeću svetsku poziciju, a rezultat je istovremeno povećanje radne snage u Hrvatskoj, sa 600 novih zaposlenih.

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ns

    19. januar 2021 | 16:36

    Jesu li plate najvece ???

  • Перагеније

    19. januar 2021 | 19:33

    Најзад и они нешто да раде - не само да служе европске туристе.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>