• 0

Dugovi se gomilaju u Velikoj jabuci: Podstanari "nakupili" milijardu dolara neplaćenih kirija

Prosečan dug premašuje 6.000 dolara, s plaćanjem stanarine kasni se više od dva meseca...

  • 0
menhetn, njujork

Na 4. mestu je Njujork / Foto: Unsplash

Zakupci stanova u Njujorku duguju na ime neplaćenih stanarina tokom pandemije više od jedne milijarde dolara, pokazuju rezultati jednog istraživanja, piše Vol Strit Žurnal (WSJ).

Iznos ovog duga je najnovija potvrda da naknade za nezaposlenost i dosadašnji savezni paketi podsticaja nisu bili dovoljni za ublažavanje rastućeg finansijskog tereta neizmirenih kirija, koji pritiska hiljade domaćinstava u ovoj metropoli.

Organizacije koje zastupaju stanodavce i stanare snažno su lobirale za povećanje državne pomoći za stanarine tokom pandemije.

Istraživanje, koje je sprovela grupacija vlasnika stanova Program za unapređenje stanovanja, bilo je fokusirano na zgrade u Njujorku koje podležu gradskim zakonima o zakupu. Stanovi u tim zgradama čine oko polovine ukupnih stanova za iznajmljivanje u Njujorku.

U studiji je, na osnovu prikupljenih odgovora stanodavaca, procenjeno da čak 185.000 domaćinstava, koja žive u ovim stanovima, kasne više od dva meseca s plaćanjem stanarine, a prosečan dug premašuje 6.000 dolara.

Džej Martin, izvršni direktor Programa za unapređenje stanovanja, kaže da je dug za kirije u preostalim zgradama u Njujorku, koje nisu bile obuhvaćene istraživanjem, verovatno isti ili veći, što znači da ukupan dug njujorških podstanara, po svemu sudeći, nadmašuje dve milijarde dolara.

U decembarskom korona federalnom paketu podrške, za Njujork je opredeljeno 1,3 milijarde dolara pomoći za rešavanje problema stanarina.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>