≫ 

"Diž’te decu iz kolevke da zapamte njegov lik": Ko je bio Svetozar Miletić, koji je sve dao za Srbe?

 ≫ 

Svetozar Miletić je rođen 22. 2. 1826. kao najstariji od sedmoro dece čizmara Sime i majke, domaćice Teodosije u Mošorinu

Komentari

  • Ivan Zgrozeni

    28. februar 2021 | 13:26

    Pogledao sam film i da nemam predzanje o tim dogadjajima ne bih razumeo zbog cega su Srbi bili toliko ugrozeni da su morali da osnuju Maticu srpsku i Srpsko narodno pozoriste. U filmu je to nagovesteno delom koji govori o Milicinom vereniku, Srbinu sa madjarskim imenom. Pojavljuje se i pomadjareni Slovak iz Tizilastva. Detalje sam otkrio iz prica moje porodice. Moja baba je morala da uci na nemackom i madjarskom u skoli. Otac Bozidar rodjen 7. januara 1921. je u maticne knjige upisan kao Silvester, stric Zlatomir Aurel a tetka Nadezda Esperanca. Kada sam trazio krstenicu za mog sina natuknuh to maticaru a ona mi rece da to nije tacno nego da je upisam kao Bozidar i to cirilicom. Mislim da je neko falsifikovao maticne knjige jer su po Zakonu o vodjenju maticnih knjiga sva srpska imena madjarizovana sve do sredine 1921. jer se taj Zakon primenjivao sve do pocetka primene Trijanonskog sporazuja. Evo detalja: Као почетак мађаризације може се навести Закон о примени мађарског језика у јавној управи (члан XVI2) донет 1790/91. године којим се мађарски језик уводи у гимназије, на факултете и академије и којим се давала могућност учења мађарског језика за странце. Ојачан је Законом о учењу и употреби мађарског језика (члан VII3) издатим 1792. године, према ком су се странци могли примити у државну службу само са знањем мађарског језика.

  • Ivan Zgrozeni

    28. februar 2021 | 13:25

    1867. године се у Угарској, као делу двојне монархије, формира самостално Министарство унутрашњих послова, чији је један од главних задатака био спровођење мађаризације. Први корак у том послу начињен је крајем 1868. године доношењем Закона о народностима (члан XLIV5), првог таквог закона у свету, према ком сви становници Угарске чине „јединствену и недељиву мађарску нацијуˮ. Законом је регулисана употреба језика у земљи, те мађарски језик постаје званичан језик (до тада је то био латински) и користи се у државној управи, судству и образовању на државним универзитетима. У локалној управи и образовању је језик мањине био дозвољен у оним срединама у којим је проценат мањинског становништва прелазио 20%. Иако је закон промовисао право неговања културе и коришћења језика мањина, окрузи су се одређивали тако да мањине скоро нигде не пређу тих 20%. Исто тако, да би се групе мањина разбиле на што већи број, Међумурци, Шокци, Буњевци и други су на основу тзв „језичких разликаˮ исказани као посебне групе. Задатак новооснованих локалних одбора за мађаризацију био је да оправдају именовање великог броја етничких група, да истакну њихову различитост и да укажу на неопходност њихове мађаризације.

  • Ivan Zgrozeni

    28. februar 2021 | 13:24

    На основу Закона о називима насеља и других места (члан IV ) донетог 1898. године, Министарство унутрашњих послова наложило je (масовну) измену назива насеља и других географских одредница, те су на територији Војводине измењени како српски тако и немачки називи места. Што се тиче територије данашње Војводине, према попису из 1720. године на овом простору је живело свега 90.000 људи, од тога у Бачкој чак 72% становништва су били Срби, 22% Буњевци и Шокци, а у Банату (укључујући део који је сада у Румунији) 96% Срби, 4% углавном Румуни. Становништво се удесетостручило до 1787. године, када се број кретао око 950.000 (чак 565.000 у Банату), а 1827. године је достигао број од скоро 1.091.000, од чега су чак 31–33% били Срби. Након спровођења политике мађаризације и колонизација мађарских породица у такозване „Јужне крајевеˮ, етнички састав је постао прилично шаролик. Према попису из 1910. године, у Бачкој су Мађари представљали 45% становништва, 23% Немци, 18% Срби и 9% Буњевци, у Банату 32% Срби, 28% Немци, више од 20% Мађари, близу 14% Румуни, а у Срему 44% Срби, 26% Хрвати, 16% Немци, 7% Мађари и 3% Словаци.

  • Ivan Zgrozeni

    28. februar 2021 | 13:23

    У Угарској су 18. децембра 1894. године ступила на снагу два закона, Закон о грађанском браку (члан XXXI21), односно о обавези закључивања грађанског брака и Закон о државним матичним књигама. На основу параграфа 20. Закона из 1894. године да се сви уписи у матичне књиге врше искључиво на званичном (мађарском) језику, наредне године донета је наредба Министарства унутрашњих послова бр. 86.225/189524 која је регулисала начин уписивања немађарских крштених имена, односно начин превода имена. Да би се тај задатак матичарима олакшао, наредба је садржала списак личних имена са преводом, коју је 1893. године саставила Мађарска академија наука. Tako bi Djordje Balasevic bio György Balázs. Eto objasnjenja kako mu je baba Ilona "bila Madjarica". Tokom vladavine srbozdera Broza o ovome se nije govorilo nego se islo na formiranje vojvodjanske nacije. Tako, mnogi "Vojvodjani" veruju da imaju madjarsko poreklo zbog madjarizacije. U stvari, mnogi Madjari imaju srpsko poreklo. Oko 21% stanovnika Madjarske ima srpsko poreklo i oko 22% potice od Venda (Slovaci, Cesi i Slovenci) a ima ih i poljskog i "rusinskog" porekla.

  • Mikula

    28. februar 2021 | 09:14

    Izvaredan film svaka cast Bajicu.A Svetozar Miletic gromada od coveka.Mnogo vise paznje zasluzuje ovaj covek...

  • Prle

    28. februar 2021 | 08:44

    Postujem ljude koji su spremni da se zrtvuju za svoje ideale. A da li je to mudro zavisi od sklopa svetskih okolnosti. Nezgodno je kada i drugi narodi imaju pojedince koji su spremni na zrtvu za svoje ideale. Sukob ideala i nedostatak mudrosti izaziva ratove. A kako se to zavrsi pricaju preziveli. Za nekog dobro za nekog lose. Nema garancije unapred.

  • Kikii

    28. februar 2021 | 07:38

    Kad ste videli film na RTS-u,vi ste se kao setili da pišete o njemu..gde ste ranije

  • Neko iz mase...

    28. februar 2021 | 07:23

    Miša Dimitrijević bi u današnjem vremenu bio kontraverzni biznismen,bahat, sujetan... Ko sve nije dobio ulicu, bože ti sačuvaj 🤔🤔🤔🤪

  • Aki

    28. februar 2021 | 02:15

    Imaju srbi parove, zadrugu, splavove, dilere, jug, sever, bunker nevolje......

  • Dragana

    28. februar 2021 | 01:22

    Odlican film...A Bandovic fenomenalno izneo ulogu,kao i svi ostali...Svaka cast...

  • Bećar

    27. februar 2021 | 23:45

    Veliki Srbin Šajkaš , Mošorin i Novi Sad su ponosni na takvog velikog patriotu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA