• 0

Sa ova 3 rizika se u 2021. suočavaju firme iz našeg komšiluka

Na prvom mestu je i dalje globalna pandemija

  • 0
posao

Foto: Unsplash

Tri glavna rizika za hrvatske firme trenutno su pandemija, sajber-incidenti i česte promene zakona i propisa, pokazuje novi barometar rizika koji je objavio Allianz.

Prirodne nepogode, poput zemljotresa, koji su prošle godine pogodili Hrvatsku, a nastavili se i u 2021, nalaze se na četvrtom mestu, kao rizik koji preti hrvatskim kompanijama. Ali, treba pomenuti da je ovo istraživanje rađeno pre potresa u Petrinji, tako da je taj rizik sada verovatno veći.

Takođe, hrvatske firme imaju problem s manjkom kvalifikovane radne snage, te je tako ovaj faktor zauzeo 5. mesto u ovom istraživanju. Među ostalim problemima su strah od zastoja u poslovanju, posebno kada je reč o lancima snabdevanja, zatim strah od gubitka vrednosti brenda i nove tehnologije.

Nekad visokopozicionirani rizici, poput makroekonomskih kretanja i zbivanja na tržištu, danas su slabije plasirani, jer su ih potisnuli gore navedeni rizici.

"Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS)" sprovodi tu vrstu istraživanja širom sveta, a ono je ovaj put obuhvatilo 2.769 glavnih izvršnih direktora i ostalih stručnjaka iz 92 zemlje, među kojima je i Hrvatska.

Video: Čadež: Očuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>