• 1

Gradnja Severnog toka 2 pod znakom pitanja: Kremlj nove sankcije vidi kao "grub pritisak SAD"

SAD tvrde da bi gasovod Severni tok 2, vredan 11 milijardi dolara, Evropu učinio više zavisnom od ruskog gasa i da bi naštetio evropskoj energetskoj bezbednosti

  • 1
Turk Stream, turski tok, gasovod

Foto: Profimedia

Ruska kompanija Gasprom priznala je da postoji rizik da gradnja njenog podmorskog gasovoda Severni tok 2, koji ide po dnu Baltičkog mora do Nemačke, bude obustavljena ili otkazana nakon što su SAD uvele sankcije ruskom brodu koji polaže cevi.

Nemačko Ministarstvo ekonomije saopštilo je da je unapred obavešteno o uvođenju američkih sankcija protiv ruskog broda "Fortuna" i njegovog vlasnika. "Sa žaljenjem primamo k znanju ovu informaciju", navelo je nemačko ministarstvo.

SAD tvrde da bi gasovod Severni tok 2, vredan 11 milijardi dolara, Evropu učinio više zavisnom od ruskog gasa i da bi naštetio evropskoj energetskoj bezbednosti. Kremlj to negira i optužuje američku vladu da pokušava da promoviše prodaju sopstvenog tečnog prirodnog gasa na Starom kontinentu.

U prospektu namenjenom investitorima, povodom emisije korporativnih dužničkih hartija, Gasprom je pomenuo političke rizike u pogledu završetka Severnog toka 2. Kompanija je priznala da ti rizici mogu da učine "realizaciju projekta nemogućom ili neizvodljivom, i da dovedu do njegove obustave ili otkazivanja".

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, nove sankcije Vašingtona je ocenio kao "grub i nelegitiman pritisak SAD". Gasprom je saopštio da šest posto gasovoda ili oko 150 kilometara ostaje da bude završeno, ponavljajući da namerava da uskoro završi projekat.

Izgradnja ovog cevovoda je obustavljena u decembru 2019, kada je jedna švajcarska firma povukla svoje brodove koji su bili angažovani na tom projektu, usled pretnji američkim sankcijama, što je primoralo Gasprom da pokuša da dovrši gasovod sopstvenim sredstvima.

Nakon dugogtrajnih napora na razmeštanju ruskih plovila za polaganje cevi, građevinski radovi su prošlog meseca nastavljeni u nemačkim teritorijalnim vodama.

Video: Težak vam posao? A šta mislite kako je čistiti led sa mosta koji ide preko okeana

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuki

    20. januar 2021 | 15:25

    Luda Evropa, to je maslo Nemačke, a jadnica ne zna koliko bi joj to pomoglo u ekonomiji. Boli uvo Ameriku, Amerika stvara ratove i razdor u celom svetu. Da li će ljudi na planeti shvatiti ko je Amerika, trula i bezpomoćna, urušava se i hvata za slamku. Amerika je najdužnija zemlja na svetu!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>