• 4

Posle veštačke piletine, služiće se i morski plodovi iz laboratorije? Ove ribe su prve na redu

Startap "BlueNalu" ima ideju da započne sa stvaranjem veštačke mahi mahi ribe i plave tune

  • 4
kanapei, losos

Foto: Pixabay

Najpre je piletina iz laboratorije poslužena u američkim restoranima, a sada su na redu morski plodovi. Startap "BlueNalu" iz San Dijega izvestio je juče da je prikupio 60 miliona dolara kratkoročnog duga koji se pretvara u kapital, dok se priprema za mogući izlazak na tržište kasnije ove godine.

- Ovo nedavno finansiranje omogućiće nam da nastavimo da unapređujemo svoju misiju i sledeću fazu naših planova komercijalizacije, dok nastavljamo da razvijamo strateška partnerstva za koja očekujemo da će nam obezbediti doseg na globalnom tržištu tokom narednih godina - rekao je CEO startapa, Lou Kuperhaus.

"BlueNalu" namerava da koristi sredstva za dovršetak regulatornog pregleda sa Upravom za hranu i lekove, i započinje testiranje svojih proizvoda na raznim lokacijama uslužnih objekata širom SAD.

Kompanija nije otkrila imena nijednog partnera u pružanju usluga prehrane. U toku su i planovi za otvaranje pilot proizvodnog pogona, od gotovo 4.000 kvadratnih metara.

Morski plodovi na ćelijskoj ili kultivisanoj osnovi nastaju ekstrakcijom ćelija od ribe i uzgojem uzoraka u velikim bioreaktorima. Kompanija planira da predstavi ribu mahi mahi kao svoj prvi laboratorijski morski proizvod, a zatim plavu tunu.

Krajem prošle godine, Singapurska agencija za hranu odobrila je veštačku piletinu koju je proizveo "Eat Just". Ovo je bila prva laboratorijski uzgojena piletina koja je dobila regulatorno odobrenje, a kompanija nastoji da dobije dodatna odobrenja za prodaju svojih proizvoda na ostalim tržištima, uključujući SAD.

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • QQQ

    21. januar 2021 | 08:29

    Neka oni jedu zdravo iz labaratorije,a mi ćemo sirotinjski iz bašte i dvorišta.

  • Dunja

    21. januar 2021 | 00:17

    Napravite i veštački želudac i veštačka creva pa da sve to mogu da prerade. Bogati će i dalje jesti pravu hranu a sirotinja plastiku.

  • Перагеније

    20. januar 2021 | 21:58

    Њима би било најбоље да се прикаче на Матрикс. Све ће имати...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>