• 0

Akcije Stellantis-a uzletele 11 odsto prvog dana u Njujorku

Kompanija je zvanično izabrala i novo rukovodstvo, a zapošljava oko 400.000 ljudi

  • 0
fijat 500 l

Foto: Pixabay

Akcije nove udružene kompanije Stellantis (Fiat Chrysler i PSA) skočile su 11 odsto juče, čim je jedan od najvećih auto-divova debitovao na Njujorškoj berzi.

Spajanje vredno 52 milijarde dolara zaključeno je u subotu, a kombinovane deonice kompanije startovale su u ponedeljak kao STLA na  Euronext-u u Parizu, i Borsa Italiana u Milanu.

Dan kasnije osvanule su i na Volstritu, jer je berza u ponedeljak bila zatvorena zbog praznika posvećenog Martinu Luteru Kingu. Po obimu, Stellantis je četvrta najveća auto-kompanija na svetu.

Njene operacije obuhvataju 400.000 zaposlenih, mahom u SAD i Evropi.

Nakon što je završeno spajanje, akcionari PSA dobili su 1,7 akcija Stellantis-a za svaku deonicu PSA, dok su akcionari Fijata dobili jednu deonicu Stellantis-a za svaku deonicu Fijata.

CEO kompanije, Karlos Tavares, rekao je na virtuelnom ručku da će spajanje dodati 25 milijardi evra vrednosti akcionara, tokom narednih godina.

Ime kompanije je ukorenjeno u latinskom glagolu "stello", što znači "osvetliti zvezdama", rekli su iz kompanije. Koristiće se za umbrella korporaciju, ali ne i za vozila.

Zbog značaja koji imaju u svojim zemljama, nazivi Alfa Romeo, Chrisler, Fiat, Jeep i Peugeot - ostaće netaknuti.

Stellantis je nedavno imenovao i tim glavnih rukovodilaca, kao i devet posebnih komiteta koji će se baviti učinkom i strategijom na nivou kompanije.

Video: Vredeli su milione, a sada ih s otpada možete pokupiti po nikad boljim cenama

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke