• 0

Akcije Stellantis-a uzletele 11 odsto prvog dana u Njujorku

Kompanija je zvanično izabrala i novo rukovodstvo, a zapošljava oko 400.000 ljudi

  • 0
fijat 500 l

Foto: Pixabay

Akcije nove udružene kompanije Stellantis (Fiat Chrysler i PSA) skočile su 11 odsto juče, čim je jedan od najvećih auto-divova debitovao na Njujorškoj berzi.

Spajanje vredno 52 milijarde dolara zaključeno je u subotu, a kombinovane deonice kompanije startovale su u ponedeljak kao STLA na  Euronext-u u Parizu, i Borsa Italiana u Milanu.

Dan kasnije osvanule su i na Volstritu, jer je berza u ponedeljak bila zatvorena zbog praznika posvećenog Martinu Luteru Kingu. Po obimu, Stellantis je četvrta najveća auto-kompanija na svetu.

Njene operacije obuhvataju 400.000 zaposlenih, mahom u SAD i Evropi.

Nakon što je završeno spajanje, akcionari PSA dobili su 1,7 akcija Stellantis-a za svaku deonicu PSA, dok su akcionari Fijata dobili jednu deonicu Stellantis-a za svaku deonicu Fijata.

CEO kompanije, Karlos Tavares, rekao je na virtuelnom ručku da će spajanje dodati 25 milijardi evra vrednosti akcionara, tokom narednih godina.

Ime kompanije je ukorenjeno u latinskom glagolu "stello", što znači "osvetliti zvezdama", rekli su iz kompanije. Koristiće se za umbrella korporaciju, ali ne i za vozila.

Zbog značaja koji imaju u svojim zemljama, nazivi Alfa Romeo, Chrisler, Fiat, Jeep i Peugeot - ostaće netaknuti.

Stellantis je nedavno imenovao i tim glavnih rukovodilaca, kao i devet posebnih komiteta koji će se baviti učinkom i strategijom na nivou kompanije.

Video: Vredeli su milione, a sada ih s otpada možete pokupiti po nikad boljim cenama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>