• 0

Isplatiti dugove, uložiti, ili čuvati keš: Šta će kompanije sa pozajmljenih 2,5 milijardi dolara?

Deo kompanija prošle godine je zatražio novac na obvezničkom tržištu

  • 0
Novac, posao, dolari

Foto: Shutterstock

Američke kompanije imaju nekoliko mogućnosti kako da utroše vrtoglavih 2,5 milijardi dolara koje su tokom prošle godine pozajmile na obvezničkom tržištu, posebno ako oporavak privrede ne bude tako brz kako se ranije očekivalo.

Kako piše Financial Times, deo kompanija prošle godine je zatražio novac na obvezničkom tržištu kako bi preživele zatvaranje privrede uvedeno zbog suzbijanja širenja koronavirusa.

Naime, kompanije koje je pandemija najteže pogodila, poput vazduhopolovnih prevoznika ili bioskopskih operatera i dalje ubrzano troše kapital za pokrivanje svakodnevnih troškova poslovanja, nadajući se skorašnjem povratku vremena kad će ljudi opet putovati i družiti se.

Tako je kompanija American Airlines prošlog meseca objavila kako je tokom četvrtog tromesečja svakodnevno gubila oko 30 miliona dolara. Bioskopski operater AMC nedavno je zatražio dodatne izvore finansiranja svog poslovanja. Međutim, većina ostalih američkih kompanija u boljoj je finansijskoj poziciji.

Prema podacima kompanije S&P Capital IQ, kompanije iz sastava berzovnog indeksa S&P 500 prošle su godine ojačale svoje bilanse za 1,3 milijarde dolara u gotovini.

Mnoštvo njih sada mora odlučiti šta da rade sa tolikim novcem. Prva i najočiglednija opcija je da ga iskoristite za razduživanje. Redovno istraživanje Banke Amerike na kraju godine pokazalo je da većina fond menadžera želi videti da kompanije poboljšavaju stanje svojih bilansa kroz smanjenje nivoa duga.

novac, pare

Foto: Pixabay

Umesto razduživanja deo investitora toplo pozdravlja ideju da se u širenje i rast poslovanja uloži dodatni novac, posebno jer se kompanije sada mogu dugoročno zadužiti po iznimno niskim kamatnim stopama.

Agresivniji oblik ulaganja koji je na raspolaganju upravama američkih kompanija je preuzimanje manjih konkurenata ili otkup donica kako bi se udovoljilo deoničarima.

Analitičari očekuju da će velike američke banke tokom prvog tromesečja utrošiti oko 10 milijardi dolara na otkup sopstvenih dionica. Podsetimo, prošlog meseca centralna banka Fed odobrila je bankama obnovu otkupa deonica, uprkos nalazima stres-testa koji su pokazali da bi gubici po kreditima povezani s posledicama pandemije mogli dosegnuti i 600 milijardi dolara.

Analitičari takođe očekuju i porast preuzimanja, finansiranih delom novcem koji je lani prikupljen na tržištu duga. Deo kompanija mogao bi s tim ciljem i ove godine izdati dodatne obveznice, smatraju američki finansijski stručnjaci.

Analitičari smatraju da će deo kompanija odlučiti kako je mudrije održavati višak gotovine, s obzirom na neizvesne ekonomske prognoze. Čak i uz najavu masovnog vakcinisanja, gotovinske zalihe bile bi od pomoći u slučaju bilo kakvog novog ekonomskog šoka.

Video: Čadež: Očuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>