• 8

Hoće li Tramp ostati bez penzije i svih povlastica koje bi trebalo da ima kao bivši predsednik?

Takvo naknadno suđenje bi moralo da mu oduzme funkciju "bivšeg predsednika"

  • 8
Donald Trump Tramp

Foto: Tanjug/AP

Bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu sleduje penzija od preko 221 hiljade dolara godišnje i druge pogodnosti daleko vrednije od novca.

Međutim, ukoliko bi Senat potvrdio njegov opoziv, mogao bi da izgubi sve što mu sleduje kao bivšem predsedniku. 

Naime, onima čiji se predsednički mandat okonča uklanjanjem kroz proces tzv. impičmenta zakon ne predviđa dobijanje penzije.

- Ukoliko bi Senat osudio Trampa i potvrdio opoziv biće po svemu sudeći potrebno još jedno glasanje da bi mu se uskratili penzija i povlastice koje mu sleduju po zakonu - objasnio je Majkl Gerhard, profesor prava na Univerzitetu Severna Karolina- prenosi CNN.

Stručnjaci objašnjavaju da čak iako Tramp na datom suđenju bude proglašen krivim, on tehnički ne može zbog toga biti uklonjen sa mesta predsednika, jer već zvanično više nije predsednik SAD. Stoga bi bilo potrebno dodatno suđenje ne bi li mu bilo ukinuto pravo na penziju.

Donald Trump Tramp

Foto: Tanjug/AP

Takvo naknadno suđenje bi moralo da mu oduzme funkciju "bivšeg predsednika", objašnjava profesor prava.

Pored penzije, ostale privilegije na koje bi Tramp mogao da računa jesu novac za putovanja, kancelarijski prostor, i osoblje, što bi moglo iznositi i preko milion dolara godišnje za bivšeg predsednika. Bivši predsednici Klinton, Buš i Obama godišnje troše po više od pola miliona dolara na kancelarije.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>