• 11

Stigla nam konkurencija na granicu: Pet firmi dalo milione za kopanje litijuma u Laktašima

Procene su da će potražnja za litijumom u narednih 11 godina porasti za osam puta

  • 11
litijum

Foto: Pixabay

Pet firmi, iza kojih stoji slovenački biznismen Andrej Rautner, uložilo je milione konvertibilnih maraka u osnivanje preduzeća “Rudnik litijuma” u Laktašima, koje će se baviti istraživanjem i eksploatacijom rude litijuma na istoku Republike Srpske, piše portal Capital.ba.

Osnivači su preduzeća "Ar plane", "R mercuri" i "The H" iz Slovenije, te "AR plane" i "Yolle top invest" iz Laktaša, a ozbiljnosti njihovih planova najbolje ilustruje podatak da su kao osnivački kapital uplatili 11,8 miliona maraka (6 miliona evra), navodi portal.

Rautner je za potvrrdio za Capital da će preko ovog preduzeća tražiti koncesije za istraživanje tog veoma traženog metala u svetu, koji se koristi u proizvodnji baterija.

- Pokušaćemo da se bavimo rudarstvom ako dobijemo koncesije. Još je sve u začetku, preduzeće postoji tek mesec dana. Istraživanja bi bila na graničnom  području između Republike Srpske i Srbije - rekao je Rautner.

Nije precizirao tačne lokacije za istraživanje, ali je poznato da su na području Jadra, u blizini granice Srbije i BiH, otkrivene zalihe litijuma u svetskim okrivirma.

Osim Podrinja, nalazišta ovog, najlakšeg od svih poznatih metala, postoje i na teritoriji Ugljevika, Domaljevca, Šamca, te u regionu srednje Bosne.

Sredinom prošle godine, ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Ðokić je najavio da će istraživanja krenuti u Loparama, i da je jedno preduzeće dobilo koncesiju na ta istraživanja, podseća se u tekstu.

Procene su da će potražnja za litijumom u narednih 11 godina porasti za osam puta, prvenstveno zbog sve veće zastupljenosti električnih automobila koji koriste litijumske baterije.

Sve više zemalja želi kolač od litijuma, svesne njegovog značaja za budućnost. Na istraživanjima rade i Rusija, Čile, Britanija...

Inače, Srbija raspolaže najvećim zalihama litijuma u Evropi a potencijali za primenu litijumskih baterija u svetu su ogromni. Litijum spada u najtraženije alkalne metale i sirovine na svetu. Taj značaj duguje zapravo rastu u elektroindustriji i značajnom padu cena komponenata za proizvodnju obnovljive energije.

Mi smo bili na samim bušotinama, pogledajte kako se vadi litijum u srpskim selima:

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    21. januar 2021 | 12:32

    Koja bre konkurencija, to je nasa Republika Srpska ❤❤❤

  • Oldtajmer®

    21. januar 2021 | 14:11

    Nadam se da je naša vlast svesna važnosti litijuma i da neće dozvoliti samo eksploataciju već zahtevati da se i baterije od tog litijuma prave u našoj zemlji. Niko pametan ne prodaje sirovinu kada je gotovi proizvod višestruko isplativiji. Pogotovo što su nalazišta litijuma retka a potražnja je sve veća što znači da smo u pozicini da postavljamo uslove.

  • Vojs

    21. januar 2021 | 16:50

    More marko ne brani rudnike more izdajice srbiju ne kopajte

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>