• 4
 ≫ 

4 načina na koja će Bajden pokušati da spase američku ekonomiju

 ≫ 

Šta Amerikanci mogu da očekuju?

  • 4
Američka ekonomija, SAD, USA, berza, zastava

Foto: Shutterstock

Džo Bajden zvanično je predsednik SAD, a tokom svoje kampanje dao je opsežna obećanja da će obnoviti ekonomiju i ubrzati njen oporavak.

Evo nekoliko politika koje on planira da pokrene kako bi Amerikance vratio na posao, povećao broj radnih mesta, povećao ravnopravnost ali i poreze, s ciljem ponovnog otvaranja ekonomije.

Odgovor na Covid-19

 

Bajdenov plan za Prvi dan, kako je detaljno objašnjeno na veb stranici njegove kampanje, ima za cilj da krizu Covid-19 stavi pod kontrolu. Poziva na udvostručavanje broja lokacija za testiranje kroz države, ulaganje u testove koji se obavljaju u kućnim uslovima, kao i angažovanje najmanje 100.000 Amerikanaca da istraže kontakte. Takođe želi da uloži 25 milijardi dolara u proizvodnju i distribuciju vakcina, s ciljem da bez ikakvih troškova dobije vakcinu do svakog Amerikanca.

Plan takođe uključuje obezbeđivanje sredstava državnim i lokalnim samoupravama kako bi mogle da izbegnu budžetske nedostatke i traženje od Kongresa da pomogne školama i pokrivanje dela troškova povezanih sa Covid-om za mala preduzeća.

Nejednakost

 

Bajden je rekao da neće podizati porez onima koji zarađuju manje od 400.000 američkih dolara godišnje. Ali planira da prikupi prihod na sledeće načine: Da podgine najvišu stopu poreza na dohodak na 39,6%, gde je bila za vreme administracije predsednika Baraka Obame, sa sadašnjih 37%. Da poveća stopu poreza na dobit sa 21% na 28%

Zahteva od američkih kompanija da plate minimalni porez od 21% na strani prihod

Uvede poresku kaznu za kompanije koje premeštaju posao u inostranstvo, ali nastavljaju da prodaju proizvode nazad u Americi.

Zahteva 15% poreza na prihode od knjiga za kompanije.  Svako ko zaradi više od milion dolara godišnje biće oporezovan istom stopom za prihod od ulaganja kao i zarada. Studija škole sa Univerziteta u Pensilvaniji predviđa da bi Bajdenov poreski plan u narednih 10 godina povećao prihode za 2,3 do 2,6 biliona dolara sa malim uticajem na BDP.

Poslovi

 

Bajden planira da otvori "najmanje 5 miliona" novih proizvodnih radnih mesta. Želi da uloži 400 milijardi dolara u investicije u nabavke - procese poput lanaca snabdevanja - koji pokreću potražnju za američkim proizvodima i uslugama i 300 milijardi dolara u istraživanje i razvoj u tehnologiji, uključujući veštačku inteligenciju i 5G.

Minimalna zarada u saveznim državama, koja trenutno iznosi 7,25 dolara, bila bi povećana na najmanje 15 dolara na sat.

Kao deo svog plana posla, Bajden takođe želi da uloži 70 milijardi dolara u koledže i univerzitete i škole, što uključuje niz inicijativa, stipendije i nove objekte.

Što se tiče čiste energije, njegova administracija bi kupila čista vozila i proizvode vredne milijarde dolara i zatražila od zemalja koje nisu ekološki prihvatljive da plate porez za zagađenje.

Još jedan prioritet u Bajdenovim planovima je promocija rasne ravnopravnosti. Rekao je da će finansirati državne i lokalne investicione inicijative za preduzetnike, kao i da će obezbediti 100 milijardi američkih dolara zajmova za male kamate zajednicama kroz državne i lokalne programe kreditiranja.

Džo Bajden, Joe Biden

Foto: Tanjug/AP

Studentski krediti

 

Bajden poziva da se 10.000 američkih dolara federalnog studentskog zajma odmah otkaže u okviru odgovora na pandemiju. Dodatnih 10.000 američkih dolara studentskog zajma biće oprošteno za svaku godinu društveno korisnog rada koje pojedinci obavljaju do pet godina, prema Bajdenovom planu.

Takođe želi da udvostruči maksimalan iznos grantova i poveća broj studenata koji mogu pristupiti novčanoj pomoći, istovremeno prepolovivši plaćanja saveznih studentskih zajmova.

Dodatni predlozi

 

Bajden takođe planira da usvoji predlog bankarske reforme Elizabet Voren, kojim bi se pojednostavio stečajni postupak i omogućilo ljudima koji podnose zahtev za bankrot da izdvoje sredstva za brigu o deci i predmete poput igračaka i knjiga. Takođe želi da proširi prava na zaštitu radnika i olakša radnicima da se pridruže sindikatima, a da ih poslodavci ne prisiljavaju na obavezne sastanke ili ne ometaju pregovore.

Bajden nastoji da eliminiše privatno finansiranje sa saveznih izbora amandmanom, prema njegovoj veb stranici, koji bi zahtevao od kandidata da se za svoje kampanje oslanjaju samo na javne dolare. Takođe poziva na zakon koji bi sprečio strane državljane da utiču na američke izbore i stvorio veću transparentnost izborne potrošnje, tako da bi oglas na Fejsbuku trebalo da otkrije donatore.

Na infrastrukturnom planu, Bajden će predložiti plan od 1,3 biliona dolara tokom 10 godina čiji je cilj da učini američke radnike srednje klase konkurentnijim na globalnom nivou, da podstakne SAD da usvoje čistije energetske procese i rast ekonomije.

Što se tiče načina na koji će biti plaćeni ove promene, Bajden je rekao da će ukidanje Trampovih smanjenja poreza nadoknaditi neke troškove plana.

Video: Bajden potpisao 15 ukaza i dve naredbe federalnim agencijama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    21. januar 2021 | 13:59

    Zapocece novi rat..

  • Zule

    21. januar 2021 | 13:53

    On da spase ekonomiju? Ko još veruje u bajke.

  • M

    21. januar 2021 | 17:42

    Pa on ujutro mora da vidi ko je.kako se zove i sta radi.zameni pelene.saceka da ga obuku itd.pa on na promociji zaboravio ime unuke.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>