• 0

Uskoro bolja i pravednija raspodela socijalne pomoći: Usvojen predlog zakona o socijalnoj karti

Cilj uspostavljanja registra Socijalne karte je postojanje jedinstvene i centraliziovane evidencije

  • 0
Banka, šalter, novčanik, menjačnica, novac, dinari Foto-montaža: Shutterstock, A. Nalbantjan

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o socijalnoj karti. Donošenje ovog zakona, na koji se čeka godinama, jedan je od prioriteta Vlade Republike Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja poziva narodne poslanike da u skupštinskoj raspravi podrže predloženi zakon, budući da je njegov osnovni cilj unapređenje kontrole socijalnih davanja, što treba da rezultira boljom i poštenijom raspodelom tog novca.

- Cilj uspostavljanja registra Socijalne karte je postojanje jedinstvene i centraliziovane evidencije u elektronskom obliku, koja sadrži tačne i ažurne podatke o socijalno-ekonomskom statusu pojedinaca i sa njim povezanih lica i koja omogućava korisnicima podataka da obavljaju poslove obrade podataka radi utvrđivanja činjenica neohpodnih za ostvarivanje prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite - objašnjavaju u Ministarstvu.

Uvođenjem ovog sistema biće omogućeno da građani koji su u najtežem ekonomskom položaju budu vidljiviji u sistemu, kako bi blagovremeno i efektivno ostvarili prava na potrebnu podršku.

Očekivanja Vlade Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja su da će se za istu količinu novca obezbediti mnogo bolje targetirana socijalna pomoć.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>