• 0

Kako je pandemija ubrzala QR revoluciju i u čemu nam sve pomažu ove crne kockice?

U ovim kodovima nalazi se pregršt korisnih informacija

  • 0
qr code, kju ar kod

Printskrin: Youtube/DoItForDummies

Iako potiče još iz 1990. godine, iz Japana, QR kod tek u poslednje vreme dobija mesto kakvo zaslužuje, a koliko koristan može da bude pokazuje iskustvo potrošača tokom pandemije korona virusa.

U mnogim restoranima putem skenianja QR koda može da se vidi jelovnik, da se naruči hrana i da se plati račun prostim približavanjem telefona ovom kodu, bez čekanja konobara.

QR kod izmišljen je u Japanu kao nešto što pomaže u praćenju komponenti u autoindustriji. U njih stane ogroman broj podataka, do 2.500 karaktera, što je neuporedivo više nego 43, koliko stane u barkod.

To znači da se u ovim kodovima nalazi pregršt korisnih informacija, uključujući nazive, lokacije i sajtove.

Priča se da bi Epl ovom niszu kockica mogao da donese apgrejd u vidu tačkica, krugova i boja. QR kodovi uživaju u svom trenutku slave zahvaljujući mogućnosti da spoje digitalni svet sa fitičkim.

Od pojave pandemije, mnogi restorani su brzinski prešli na korišćenje ove tehnologije i brže bolje su instalirali sisteme za QR kodove.

Skeniranje QR koda na graničnom prelazu

Skeniranje na granici, Foto: Tanjug/AP

- Svedoci smo kako se tehnologija koja je trebalo da se razvija još pet godina, ubrzano razvijena za samo pet meseci - objašnjavaju stručnjaci.

I apoteke su počele da koriste QR kodove za plaćanje lekova, a ovaj kod skenira se lako, povezuje se sa računima potrošača i jednim klikom plaća se račun.

Mnogi onlajn trgovci nude mogućnost da se na ovaj način pogledaju dodatne fotografije proizvoda, a zatim i da se jednostavno isti kupe.

Preko QR kodova pojedine kompanije pratile su kretanje zaposlenih, pa su tokom pandemije lako otkrivale ko je sve bio u blizini nekoga ko je testiran na Kovid i dobio pozitivan nalaz.

QR kodovi - bar kodovi koji se mogu da očitavaju mobilnim telefonima - koriste se u Kini od početka pandemije za prećenje zdravstvenog stanja grašana. Kina jetražila da se kodovi koriste globalno za utvrđivanje zdravstvenog stanja putnika, kako bi se ponovo pokrenula putovanja među zemljama.

Video: Mali potpisao sporazum za početak aktivnost DFC u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>