• 0
 ≫ 

Potpisan memorandum o razumevaju za "Beogradski metro", gradnja počinje krajem godine

 ≫ 

Memorandum je potpisan u Palati Srbija

  • 0
Međudržavni sporazum investicije SAD

Foto: mfin.gov.rs

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je, u ime Vlade Republike Srbije, Memorandum o razumevanju za projekat "Beogradski metro". 

Memorandum o razumevanju za projekat "Beogradski metro" potpisali su ministar finansija Siniša Mali, direktor JKP Beogradski metro i voz Stanko Кantar, potpredsednik francuske grupe Almstom Filip Delur, generalni direktor u francuskoj kompaniji Ežis rejl Olivije Buvar i predstavnik kineske kompanije Pauer Čajna Šje Ziđi.

- Danas je veliki dan za sve nas i važan korak, jer se ovi sporazumom jasno definišu prava i obaveze svih koji učestvuju u ovom projektu. Važno je da smo definisali i prava i obaveze francuske i kineske kompanije koje će raditi na izgradnji metroa. Ranije je potpisan i sporazum o finansiranju onog dela koji će raditi francuske kompanije, sve se polako uklapa u taj jedan komplikovani mozaik koji se zove izgradnja metroa - rekao je Mali.

Podseća da su do sada rađene studije, veliki deo istraživanja, da je usvojen plan detaljne regulacije Makiškog polja i da se sada radi plan šinskih polja u Beogradu. On je istakao da krajem godine kreće izgradnja depoa na Makišu. 

- Prva linija metroa, ukupne dužine 21,3 kilometra, bila bi Železnik-Mirijevo i imala bi 23 stanice. Druga linija metroa, koja bi se gradila kasnije, takođe bi vodila do Mirijeva, s tim što bi početna stanica bila u Zemunu. Trasa dužine 19,2 kilometra imala bi ukupno 20 stanica. Radimo i na konceptu treće linije koja bi povezala delove grada koji neće biti povezani sa ove dve linije, a i sa BG vozom - kaže Mali.

Ovom prilikom je u Palati Srbija predstavljena mašin, tzv. krtica duga 100 metara koja će već ove godine početi da gradi metro.

Mali je dodao da je potrebno 13 meseci da se sklopi, kao i da je ostalo još tri meseca da ta mašina bude završena.

Tomislav Momirović

Tomislav Momirović, Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović istakao je da je lepo biti danas Beograđanin.

- Građani Beograda moraju da znaju da je razlog zašto se metrou priča decenijama, a ništa nije urađeno, dok ova ekipa nije došla, to što je to jako teško. Ovo je najozbiljniji infrastrukturni projekat u regionu - rekao je Momirović i dodao da je metro kruna svih srpskih investicija.

On je istakao da je namera vlade da ponudi građanima bolju, bržu i kvalitetniju opciju.

- Zašto bi palili automobile, vozili, rizikovali probleme u saobraćaju, kada ćemo imati jedan od najboljih metroa u regionu. Teško je rešiti ekološko pitanje ako se svakog dana pali 100.000 automobila. Ovo je jedino rešenje. Imamo tu privilegiju da imamo partnere sa puno iskustva. Ljudi koji rade na ovom projektu, to su ozbiljni borci koji neće dozvoliti da se ovaj projekat ne završi. Vrlo brzo ćemo moći da ponudimo Beograđanima mnogo kvalitetniju komunikaciju - rekao je Momirović.

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda kaže da je jutros pogledao novine od pre 50 godina i da je naslov bio "Beograd dobija metro".

- Nije bilo gradonačelnika koji nije obećavao izgradnju metroa. Predsednik Aleksandar Vučić je meni i Siniši Malom 2013. godine rekao "Izgradićemo metro". Ovaj projekat Beograd sam ne može da finansira, pa smo zahvalni vladi što je proglašen projektom od nacionalnog značaja - rekao je Vesić i dodao da će BG voz da se nastavlja na metro i da se povezivanjem dobije jedinstven sistem.

On je istakao da će se Beograđani 2028. godine voziti beogradskim metroom. 

Potpredsednik francuske grupe Almstom, Filip Delur,kaže da će Beograd dobiti poslednju tehnologiju metroa.

- Siguran sam da će inženjer naše kompanije pozdraviti ovaj projekat i bićemo na nivou zadatka koji ste nam zadali - kaže on.

Predstavnik kineske kompanije Pauer Čajna Šje Ziđi kaže da im je čast što učestvuju u ovom projektu.

- Imali smo dobru saradnju na nekoliko projekata, a naša kompanija koristi sopstvene resurse i iskustva u oblasti izgradnje metroa kako bismo ga realizovali što je pre moguće - kaže on.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Grada Beograda Goran Vesić, ambasador Kine u Srbiji Čen Bo i ambasador Francuske u Srbiji Žan Lui-Falkoni.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>