• 2

"Neće biti gužvi u saobraćaju kad krenu radovi". Vesić: Beograd sanja metro 50 godina

Ništa se konkretno nije uradilo na projektu izgradnje metroa do 2013. godine

  • 2
Beogradski metro

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Početak radova na izgradnji metora, koji se očekuje krajem godine, je ostvarеnje pedesetogodišnjeg beogradskog sna, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Jutros sam pogledao novine od 4. decembra 1971. godine, to su Večernje novosti, na naslovnoj strani pisao je naslov: ''Beograd dobija metro''. To znači da 50 godina Beograd sanja metro - rekao je Vesić.

Za poslednjih 50 godina, dodaje on, nije bilo vlasti i gradonačelnika koji nisu obećavali početak izgradnje metroa.

- Ništa se konkretno nije uradilo na projektu izgradnje metroa do 2013. godine - istakao je Vesić.

Naglašava da je izgradnja metroa najvažniji projekat za Beograd, dodajući da je to projekat koji ne može grad sam da finansira, te je zahvalio Vladi Srbije na tome što je taj projekat proglasila od nacionalnog značaja.

Ukazuje da mnoge države u svetu ne pomažu gradovima u izgradnji metroa, ali da je Vlada Srbije svesna koliki će značaj metro imati za rast BDP-a.

Beogradski metro

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Vesić kaže da će posle današnjeg poptisivanja Memoranduma, u aprilu biti doneto idejno rešenje za depo na Makiškom polju, zatim će se završiti eksproprijacija, kako bi do novembra počelo nasipanje i izgradnja na Makiškom polju.

- To će biti početak radova na beogradskom metoru - rekao je Vesić.

U međuvremenu će, kaže, biti usvojen plan generalne regulacije šinskih sistema u oktobru, koji će definisati sve linije metroa i gde će tačno nalaziti stanice, a pored toga će definisati i razvoj BG Voza.

- Trebalo bi da se on nadoveže na metro, da povežemo Surčin i Obrenovac, koji sada nisu povezani BG Vozom. Dosad su povezani samo Mladenovac, Sopot, Lazarevac i Barajevo. Želimo da povežemo Pančevo i da tako dobijemo jedinstven sistem - naveo je Vesić.

Tako će biti dobijeno, dodaje, 50 kilometara novih tramvajskih šina.

Kada budemo to videli, ističe Vesić, Beograđani će imati prevoz kakav zaslužuju i kako dolekuje jednoj velikoj metropoli kao što je Beograd.

Zahvalio je francuskim i kineskim partnerima koji će zajedno sa državom i gradom sarađivati na izgradnji metroa.

Neće biti gužvi u saobraćaju tokom gradnje metroa

 

Vesić je poručio da tokom gradnje metroa neće biti gužvi u saobraćaju.

Kaže da će se mašina, tzv. krtica, koristiti iznad zemlje samo na početku prve linije, to jest na prvih 2,5 kilometra od Železnika do Žarkova, dok će se posle radovi odvijati pod zemljom.

- Građani neće videti tu mašinu dok se bude kopala cev, koja će sa obe strane imati dva tunela. Tako da će građani moći da vide samo izgradnju metro stanica, koje moraju prvo da budu izgrađene da bi mašina mogla tu da prođe - rekao je Vesić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    23. januar 2021 | 04:45

    Smešno... Nije pošteno ni počela ova godina a oni pričaju da će Metro krenuti da se gradi na kraj ove godine... Mi ko da živimo po 300 godina pa sada godinica dve, ma nema veze, jel da? Po takvom sistemu razmišljanja taj Metro će biti gotov 2050-e a možda se probije rok za nekih 10 godina još......

  • Ana56

    22. januar 2021 | 14:36

    Jos malo, pa cekanje na metro kao cekanje na Hram Sv.Save!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>