• 0

Dogovor postignut: Google će morati da plaća za novinske objave u Francuskoj

U aprilu 2020. je francuski organ za zaštitu konkurencije presudio da je Google zloupotrebio tržišnu dominaciju i naložio kompaniji da pregovara sa francuskim izdavačima

  • 0
Google kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Google će ubuduće plaćati novinskim publikacijama u Francuskoj za upotrebu njihovog sadržaja na mreži, prema sporazumu koji bi uskoro mogao da se proširi Evropom.

Tehnološka kompanija i APIG, koji predstavlja francuske novinske medije, rekli su u četvrtak u zajedničkoj izjavi da su saglasni oko principa kako novinskim publikacijama treba nadoknaditi distribuciju njihovog sadržaja na Google-u, a dogovor je postignut nakon višemesečnih razgovora.

Google se već dugo raspravlja sa izdavačima oko toga kako prikazuje njihov sadržaj, a medijske kompanije tvrde da gigant treba da im plati za tu privilegiju. Kada su prošle godine u Francuskoj na snagu stupila nova pravila, koja zahtevaju od izdavača da plaćaju isečke vesti prikazane u rezultatima pretrage, Google je najavio da će prikazivati samo naslove.

U aprilu prošle godine je francuski organ za zaštitu konkurencije presudio da je Google zloupotrebio tržišnu dominaciju i naložio kompaniji da pregovara sa francuskim izdavačima. Google i APIG rekli su u četvrtak da će se naknada zasnivati na kriterijumima kao što su "doprinos izdavača političkim i opštim informacijama, dnevni obim publikacija i mesečni internet saobraćaj".

Ne pominje se koliko će tačno izdavači biti plaćeni.

Video: Aston Martin DB5 više neće biti samo legendarni automobil: Stiže posebna serija viskija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>