• 0

Da li ste mala ili srednja firma koja bi ulagala u inovativne projekte?

Evo kako možete da dobijete i do 100.000 dolara bespovratne podrške

  • 0
PMI Naled

Foto: Slobodan Miljević/Vlada Republike Srbije

Za početnike u biznisu i najinovativnija mala i srednja preduzeća tekuća 2021. godina, mogla bi da bude godina novih prilika za razvoj zasnovan na inovativnim, naučnim rešenjima. U sklopu projekta StarTech, predviđena su bespovratna sredstva za modernizaciju biznisa u iznosu od 25.000 do 100.000 dolara po izabranoj firmi.

U razvoj privrede zasnovane na inovacijama u naredne tri godine kroz StarTech projekat biće uloženo ukupno pet miliona dolara. Bespovratnu podršku inovativnim firmama obezbeđuje kompanija Philip Morris International (PMI), a projekat sprovodi NALED. Reč je o najvećoj donaciji za privredu, koja dolazi iz privatnog sektora.

Ivan Miletić, Filip Moris

Ivan Miletić, foto: ND studio

- Od ukupno pet miliona, za direktnu podršku kompanijama kroz grantove planirano je 3,5 miliona dolara. Kada je reč o preostalom iznosu, on će biti usmeren na unapređenje regulatornog okvira za poslovanje, promociju preduzetništva, inovatora i inovacija. Naš cilj je da na više koloseka podržimo izvozno orijentisanu privredu, zasnovanu na visokim tehnologijama – rekao je Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu u kompaniji Philip Morris International.

StarTech je lansiran nedavno potpisivanjem sporazuma o razumevanju i saradnji između Vlade Srbije i kompanije PMI. Direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović je rekla da je pravo vreme da se podrže male firme koje planiraju razvoj zasnovan na nauci i inovacijama. Ona podseća i da je, prema poslednjim zvaničnim podacima, tek 47% malih privrednih društava uvelo bar neku inovaciju u poslovanje, dok je situacija nešto bolja kod velikih, sa 69% onih koji se mogu pohvaliti inovativnim poslovanjem.

Jelena Bojović, NALED

Jelena Bojović, foto: NALED

- Jedan od ključnih izazova je upravo slaba dostupnost sredstava za finansiranje inovativnih ideja, i to je prepreka koju ćemo nastojati da prevaziđemo kroz StarTech projekat, koji je usmeren pre svega na startape i male biznise. Očekujemo da na kraju projekta budemo ponosni na 100 preduzeća kojima smo pomogli da inoviraju i tehnološki unaprede svoje poslovanje, a mi ćemo im, osim finansijske, pružiti i ekspertsku podršku i angažovati mentore. Deo aktivnosti biće usmeren i na identifikovanje dodatnih izvora finansiranja - kroz učešće na međunarodnim venture capital forumima i strateško targetiranje privatnog kapitala koji traži dinamične preduzetnike istraživače i firme zasnovane na novim tehnologijama – rekla je Bojović.  Raspisivanje javnog poziva za inovativne firme za dodelu ovih sredstava, očekuje se u martu.

- Kulturu inovacija koju danas želimo da podržimo u Srbiji, Filip Moris gaji već više od jedne decenije. Mi smo dugogodišnjim trudom i ulaganjem uspeli da transformišemo svoj biznis u modernu tehnološku kompaniju zasnovanu na nauci, da promenimo paradigmu jedne tradicionalne industrije kroz svoj odnos prema proizvodima, potrošačima, ali i javnom zdravlju i široj populaciji - rekao je Ivan Miletić, naglašavajući da ova kompanija u Srbiji želi da podrži upravo preduzeća i preduzetnike koji imaju ideju i viziju da iz svog ugla menjaju svet na bolje.

PMI Naled

Foto: Slobodan Miljević/Vlada Republike Srbije

Inovativne firme donose bolji plasman Srbije na GII listi

Ulaganje u inovativne male firme moglo bi da popravi plasman Srbije na Globalnom indeksu inovacija (GII). Tokom 2020. godine naša zemlja je napredovala za četiri mesta i sada je 53. među 129 zemalja. Srbija je 10. među 37 država sa sličnim nivoom BDP-a, ali je tek 34. od 39 zemalja u Evropi i najslabiji rezultat beleži baš u oblasti podrške inovacijama. Projekat StarTech predviđa i formiranje koordinacionog tela koje će identifikovati probleme i predložiti rešenja za unapređenje pozicije na GII listi.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>