• 1

Dojadilo im da umesto fasada i prozora gledaju reklame, pa rešili da ih skinu sa svih zgrada

Reklame su već sklonjene sa nekoliko stotina zgrada

  • 1
Gdanjsk

Foto: Pixabay

U poljskom Gdanjsku odlučili su da skinu reklame sa zgrada. Mnoge reklame su narušavale izgled objekata, a to se posebno odnosi na one koje su izgrađene pre nekoliko decenija.

Zasluge za ovo pripadaju građanima okupljenima u Facebook grupi "Lovci na reklame (Pogromcy Reklamozy)" i već su sklonjene reklame sa nekoliko stotina zgrada. Osim toga, građani pozivaju na sklanjanje nelegalno postavljenih reklama. Na navedenoj društvenoj mreži dele i fotografije kako su objekti izgledali sa i kako izgledaju bez reklama.

- Mi smo grupa ljudi kojoj je neshvatljivo vizuelno zagađenje u našem gradu i odlučili smo da radije nešto uradimo po tom pitanju, nego da se samo žalimo. S jedne strane, cilj nam je borba protiv vizuelnog zagađenja. S druge strane, želimo promovisati propise koji se odnose na javni prostor i pokazati pozitivne primere. Niko nas ne finansira i ne prikupljamo novac. Mi ulažemo svoje vreme i svoj novac - navedeno je na Facebook grupi.

Kako su istakli građani okupljeni oko ove inicijative, mnoge zgrade bile su decenijama prekrivene reklama. Time su one prikrivale njihovu lepotu.

Podsetili su da je bilo i onih koje su u potpunosti prikrivale objekte. Poručili su da je zbog pandemije koronavirusa prošle godine usporeno sklanjanje, ali da su nadležni ipak nastavili djelovati po ovom pitanju.

Pogromcy udali się do Gdańska sprawdzić jak Uchwała Krajobrazowa wpłynęła na przestrzeń miasta. Przykładów jest tak dużo...Posted by Pogromcy Reklamozy on Thursday, January 14, 2021

 

 

Napomenuli su da je u Poljskoj pre šest godina prihvaćen akt koji nalaže zaštitu javnih površina. Tvrde da su samo 32 grada od skoro njih hiljadu, koliko ih ima u ovoj državi, ovaj akt iskoristili za implementaciju regulativa kojima će obavezati na, između ostalog, sklanjanje reklama. Naveli su da više od 600 gradova skoro da ništa nisu preduzeli po ovom pitanju te da su neki poručili da nisu zainteresovani bilo šta preduzeti.

Sada su propisi u Gdanjsku za isticanje reklama na javnim lokacijama mnogo restriktivniji.

Slične regulative postoje i drugim delovima sveta, pa je tako u nekim starim, istorijskim delovima italijanskih i francuskih gradova zabranjeno postavljanje reklama, piše portal Bored Panda.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Seep

    23. januar 2021 | 10:34

    Zato kod nas mogu na raskrsnicama da se postave bilbordi koji bljeskaju i zaslepljuju vozace i sve ih je vise odvlace paznju pa ne retko dolazi do gresaka i prolazenja kroz crveno promer u Sapcu na glavnoj raskrsnici na ulasku u grad

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>