• 0

Šta se desilo sa Trampovim poslovnim carstvom dok je on bio zaokupljen političkim trvenjima?

Najgore su prošli hoteli u Vašingtonu i Las Vegasu

  • 0
Donald Trump Tramp

Foto: Tanjug/AP

Iako je kao predsednik osporavao uvođenje strožih epidemioloških mera koje bi usporile širenje koronavirusa u SAD-u, prihodi carstva nekretnina Donalda Trampa tokom prošle godine značajno su pali zbog krize prouzrokovane pandemijom.

Kako piše Bloomberg, u poslednjem finansijskom izveštaju objavljenom dok je Tramp još bio na predsedničkoj dužnosti prikazana je šteta koju je pandemija nanela poslovanju hotela i golf igrališta kojima upravlja njegova kompanija.

Najgore su prošli hoteli u Vašingtonu i Las Vegasu, s prepolovljenim prihodima u odnosu na 2019. godinu. Tramp je hotel u Vašingtonu pokušao prodati praktično uoči izbijanja pandemije, u oktobru 2019, a postavio je cenu od 500 miliona dolara, piše Poslovni dnevnik. 

Međutim, luksuzni hotel sa 263 sobe u blizini Bele kuće ipak nije pronašao kupca, a Trampova kompanija objavila je kako je dobila ponude u iznosu „višem od 350 miliouna dolara“, ali sve ih je odbila. Inače, tokom Trampovog mandata taj je vašingtonski hotel slovio kao neslužbeni prostor Bele kuće u kom su se sastajali članovi bivše administracije s donatorima i lobistima i predstavnicima desne medijske scene.

Prema podacima iz izvještaja objavljenog u sredu, Tramp International hotel zabeležio je prihode od 15,1 miliuna dolara. Poređenja radi, godinu ranije hotel je zaradio 40,5 miliona dolara. Prihodi hotela u Las Vegasu pali su sa 23,3 miliona dolara u 2019. na prošlogodipnjih 9,2 miliona dolara.

Trump Building in New York 40 Wall Street, Tramp zgrada Vol Strit Njujork

Foto: Tanjug/AP

Loše je poslovao i još jedan važan deo Trampovog carstva, golf resort Doral u Majamiju. Njegovi su prihodi pali 42 odsto na godišnjem nivou, na 44 miliona dolara. Još su gore prošla Trampova igrališta za golf u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj zabeleživši pad prihoda za dve trećine.

Ukupni prihodi kompanije kretali su se između 273 i 308 miliona dolara, stoji u izveštaju koji se odnosi na 2020. i prvih 20 dana ove godine.

Inače, u prvom finansijskom izveštaju nakon useljavanja u Belu kuću 2017. godine Tramp je za razdoblje od 15 i po meseci prijavio prihode od 528,9 miliona dolara.

Jedina svetla tačka u prošlogodišnjem poslovanju Trampove kompanije je klub u Mar-a-Lagou na Floridi gde je bivši predsednik i otišao u sredu čime je prekinuo vek i po dugu tradiciju prisustvovanja inauguraciji novog predsednika. Prihodi kluba dostigli su 24,2 miliona dolara, nasuprot 21,4 miliona u 2019. godini.

Donald Trump Tower Chicago, Tramp kula Čikago

Foto: Shutterstock

Kompanija je objavila i veliki porast internet prodaje koja je dostigla malo manje od dva miliona dolara, dvostruko više nego godinu ranije kada je zabeležen prihod od 930.000 dolara.

Međutim, prodaja u njujorškom "Trump Toweru" pala je zbog mera zatvaranja sa 850.000 dolara na 166.000 dolara. Izveštaj je naveo i poklone ukupno vredne 40.000 dolara koje je Tramp u poslednjoj godini mandata dobio od kompanija, među kojima su Boing, Epl i Ford.

Ukupno, Tramp je vrednovao imovinu svojih poslovanja između 1,3 i 1,7 milijardi dolara. Prema Bloombergovom indeksu milijardera, Trampova imovina vredi 2,5 milijardi dolara, oko 500 miliona dolara manje nego pre četiri godine kad je postao predsednik.

Ali, imovina je opterećena i s više od milijardu dolara duga, a većina dospeva u naredne tri godine. Za trećinu duga Tramp lično jamči.

Video: Oproštajni govor Donalda Trampa i prve dame SAD: Niko nije mislio da će neke stvari biti moguće

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke