• 0
 ≫ 

Šta se desilo sa Trampovim poslovnim carstvom dok je on bio zaokupljen političkim trvenjima?

 ≫ 

Najgore su prošli hoteli u Vašingtonu i Las Vegasu

  • 0
Donald Trump Tramp

Foto: Tanjug/AP

Donald Trump Tramp

Foto: Tanjug/AP

Iako je kao predsednik osporavao uvođenje strožih epidemioloških mera koje bi usporile širenje koronavirusa u SAD-u, prihodi carstva nekretnina Donalda Trampa tokom prošle godine značajno su pali zbog krize prouzrokovane pandemijom.

Kako piše Bloomberg, u poslednjem finansijskom izveštaju objavljenom dok je Tramp još bio na predsedničkoj dužnosti prikazana je šteta koju je pandemija nanela poslovanju hotela i golf igrališta kojima upravlja njegova kompanija.

Najgore su prošli hoteli u Vašingtonu i Las Vegasu, s prepolovljenim prihodima u odnosu na 2019. godinu. Tramp je hotel u Vašingtonu pokušao prodati praktično uoči izbijanja pandemije, u oktobru 2019, a postavio je cenu od 500 miliona dolara, piše Poslovni dnevnik. 

Međutim, luksuzni hotel sa 263 sobe u blizini Bele kuće ipak nije pronašao kupca, a Trampova kompanija objavila je kako je dobila ponude u iznosu „višem od 350 miliouna dolara“, ali sve ih je odbila. Inače, tokom Trampovog mandata taj je vašingtonski hotel slovio kao neslužbeni prostor Bele kuće u kom su se sastajali članovi bivše administracije s donatorima i lobistima i predstavnicima desne medijske scene.

Prema podacima iz izvještaja objavljenog u sredu, Tramp International hotel zabeležio je prihode od 15,1 miliuna dolara. Poređenja radi, godinu ranije hotel je zaradio 40,5 miliona dolara. Prihodi hotela u Las Vegasu pali su sa 23,3 miliona dolara u 2019. na prošlogodipnjih 9,2 miliona dolara.

Trump Building in New York 40 Wall Street, Tramp zgrada Vol Strit Njujork

Foto: Tanjug/AP

Loše je poslovao i još jedan važan deo Trampovog carstva, golf resort Doral u Majamiju. Njegovi su prihodi pali 42 odsto na godišnjem nivou, na 44 miliona dolara. Još su gore prošla Trampova igrališta za golf u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj zabeleživši pad prihoda za dve trećine.

Ukupni prihodi kompanije kretali su se između 273 i 308 miliona dolara, stoji u izveštaju koji se odnosi na 2020. i prvih 20 dana ove godine.

Inače, u prvom finansijskom izveštaju nakon useljavanja u Belu kuću 2017. godine Tramp je za razdoblje od 15 i po meseci prijavio prihode od 528,9 miliona dolara.

Jedina svetla tačka u prošlogodišnjem poslovanju Trampove kompanije je klub u Mar-a-Lagou na Floridi gde je bivši predsednik i otišao u sredu čime je prekinuo vek i po dugu tradiciju prisustvovanja inauguraciji novog predsednika. Prihodi kluba dostigli su 24,2 miliona dolara, nasuprot 21,4 miliona u 2019. godini.

Donald Trump Tower Chicago, Tramp kula Čikago

Foto: Shutterstock

Kompanija je objavila i veliki porast internet prodaje koja je dostigla malo manje od dva miliona dolara, dvostruko više nego godinu ranije kada je zabeležen prihod od 930.000 dolara.

Međutim, prodaja u njujorškom "Trump Toweru" pala je zbog mera zatvaranja sa 850.000 dolara na 166.000 dolara. Izveštaj je naveo i poklone ukupno vredne 40.000 dolara koje je Tramp u poslednjoj godini mandata dobio od kompanija, među kojima su Boing, Epl i Ford.

Ukupno, Tramp je vrednovao imovinu svojih poslovanja između 1,3 i 1,7 milijardi dolara. Prema Bloombergovom indeksu milijardera, Trampova imovina vredi 2,5 milijardi dolara, oko 500 miliona dolara manje nego pre četiri godine kad je postao predsednik.

Ali, imovina je opterećena i s više od milijardu dolara duga, a većina dospeva u naredne tri godine. Za trećinu duga Tramp lično jamči.

Video: Oproštajni govor Donalda Trampa i prve dame SAD: Niko nije mislio da će neke stvari biti moguće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>