• 6

Novi zakoni, dodatne investicije, reorganizacija preduzeća: Šta nas čeka u energetici u ovoj godini

Potrebno je, ne samo da imamo dovoljno električne energije, nego i da ona bude dobrog kvaliteta

  • 6
Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović / Foto: Promo/MRE

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović / Foto: Promo/MRE

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će 2021. godina biti važna za sektor energetike zbog, kako je navela, usvajanja novih zakona, reorganizacije javnih preduzeća i novog plana investicija u energetici.

Mihajlović je rekla da će ove godine biti donet novi zakon o obnovljivim izvorima energije koji će, kaže, dati novi pogled na to kako koristimo te izvore energije.

- Umesto povlašćenih cena, ići će se na aukcije i imaćemo veću preglednost i konkurenciju između proizvođača i veće iskorišćenje OIE - rekla je Mihajlović za Kurir TV, navodi se u saopštenju Ministartsva.

Ukazala je da postoji potreba i za izmenom Zakona o energetskoj efikasnosti jer, kako je istakla, Srbija danas kroz energetski neefikasna postrojenja baca energije koliko jedna elektrana proizvede za celu godinu.

- Omogućićemo preko nove Uprave za energetsku efikasnost da privredni subjekti i domaćinstva dobiju pomoć u novcu i da u određenom periodu učine svoje stanove, zgrade, industrijska postrojenja energetski efikasnim - rekla je ministarka.

Istakla je da je potrebno ne samo da imamo dovoljno električne energije, nego i da ona bude dobrog kvaliteta i iznela procenu da ćemo naredne tri godine uložiti oko 350 miliona evra samo u distributivnu mrežu.

Dušan Bajatović

Sledi reorganizacija Srbijagasa, Foto: Tanjug/Kabinet podpredsednice Vlade, Ministarstvo rudarstva i energetike/Zoran Petrović

- Velika je šteta što u EPS-u nije bilo dovoljno investicija u prethodnim godinama. Pravi se novi plan investicija u EPS-u i potreban je investicioni bum da bi EPS u narednih šest- sedam godina išao u korak sa svim elektroprivredama u Evropi - navela je Mihajlovoć.

U gasnom sektoru, kako je rekla, težište treba da bude na povezivanju sa regionom.

Najavila je da uskoro počinju radovi na gasnoj interkonekciji Niš-Dimitrovgrad i naglasila da treba razmišljati i o interkonekcijama i ka Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, kao i da se napravi gasovod ka Prištini.

Mihajlović je rekla da ukupna ulaganja za te interkonekcije iznose oko 350 miliona evra i da je reč o više od 200 kilometara gasovoda koji nas povezuju sa celom Evropom.

Kad je u pitanju električna energija na visokom naponu, navela je da “Elektromreža Srbije” gradi Transbalkanski koridor kojim se, kaže, Srbija povezuje sa svim zemljama u okruženju na visokom naponu.

- To za Srbiju znači i dodatne prihode, ali i da možemo da budemo nezaobilazna ruta za prenos energije i energenata, kao što smo već u saobraćaju - kazala je Mihajlović.

EPS distribucija

Foto: Promo

Prema njenim rečima, u decenijama ispred nas smanjivaće se proizvodnja električne energije iz termoelektrana, što ne znači njihovo gašenje za pet ili deset godina već da će se , kako kaže, postepeno povećavati udeo proizvodnje iz srednjih i velikih hidroelektrana.

- To će doneti nova radna mesta i nove investicije, ali sa druge strane imaćemo i “zeleni” razvoj, koji nije opterećen štetnim emisija. Ne zaboravimo da ćemo 2050. godine, ako to ne budemo radili, plaćati milijardu evra zbog toga što proizvodimo struju iz termoelektrana - navela je ona.

Govoreći o reformisanju javnih preduzeća, Mihajlović je navela da je EPS već prihvatio i počeo da sprovodi plan reorganizacije, odnosno da EPS i EPS Distribucija funkcionišu kao dva odvojena preduzeća.

Isto to, kako je istakla, mora da desi i u “Srbijagasu”, koji treba da razdvoji delatnosti, ali i da napravi realan plan investicija.

Mihajlović je rekla da država previše novca "upumpava" u “Srbijagas” a da za rezultat nema snažno i profitabilno predueće.

- Svega i svačega je bilo u “Srbijagasu”, i tražila sam i od DRI da proveri poslovanje tog preduzeća. ''Srbijagas" je državna kompanija i ne postoji nijedno preduzeće gde direktor ima primanja 33.000 evra, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je resorno ministarstvo predložilo određene promene koje su, kaže, usvojene i iza čega je stala cela Vlada.

- Ako budemo uočili da neko ne poštuje odluke Vlade, predložiću smene i u tom preduzeću, a sve dalje mora da bude odluka Vlade - kazala je Mihajlović.

Video: Mihajlovićeva udaljila Bajatovića sa sastanka

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    23. januar 2021 | 12:35

    I nova poskupljenja🙈🙈

  • Cobi

    23. januar 2021 | 15:03

    U koju oblast se ti ne razumeš, rodila te majka za sve

  • Na granici opstanka

    23. januar 2021 | 14:57

    Ne dozvoliti da se naš energetski sektor potpuno uruši kako bi ga stranci za džabe uzeli. Stručni i pismeni ljudi treba da se pitaju za ovu delatnost a ne pečenjari, kondukteri, starlete, konobari. Strategija mora da se napravi a ne raditi po savetima spolja.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>