• 2
 ≫ 

Hrvatskim ugostiteljima prekipelo: Poslali vladi spisak zahveta, spominju čak i bakšiš

 ≫ 

Dodaju da isplate podrške za očuvanje radnih mesta jako kasne

  • 2
Pula, Hrvatska

Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Hrvatsko Udruženje Glas poduzetnika (UGP) i Nacionalno udrženje ugostitelja zatražili su danas jednakost prava na rad za sve ugostitelje, jednokratnu isplatu preduzetnicima u ugostiteljstvu u visini od 3 odsto ukupnog godišnjeg prihoda u 2019. i produženje podrške za očuvanje radnih mesta.

U dopisu Vladi i nacionalnom Štabu civilne zaštite oni su "upozorili na procesne manjkavosti u postupku kreiranja i donošenja odluka kojima se u potpunosti ili delimično ograničava rad", kao i da su odluke o ograničenju poslovanja mnoge preduzetnike dovele u nezavidan položaj, prenosi Hina.

U razdoblju do maja, pored ostalog, traže ukidanje potrebe vođenja materijalnog knjigovodstva i neoporeziv tretman napojnice do 10 odsto iznosa računa.

Udruženja traže i vaučere za zapošljavanje i smatraju da bi ugostitelji tako dobili kadar koji odmah mogu da stave u radnu smenu.

Ističu da preduzetnici žele da sarađuju s Vladom kako bi se donijele kvalitetne odluke koje će "pomoći delatnostima, a ne da im dodatno nanesu štetu" i da su zato pripremili svoje predloge.

Ekskluzivni restoran, stolovi, konobari

Foto: Shutterstock

Navode da je ugostiteljskim objektima tipa “caffe bar” i “objektima jednostavnih usluga” u potpunosti onemogućen rad i priprema hrane i pića za opciju ličnog preuzimanja na vratima ugostiteljskog objekta.

- Dok su navedeni objekti pod ključem, kiosci koji prodaju mešovitu robom, pekarce, benzinske pumpe i ostali objekti bez ikakve prepreke nadopunjuju osnovnu delatnost pripremom i prodajom kafe i jednostavnih jela - upozoravaju udruženja.

Dodaju da isplate podrške za očuvanje radnih mesta jako kasne, a isplatu naknade za fiksne troškove mogu tražiti samo oni koji su mogli sebi da priušte plaćanje troškova za decembar.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeca

    23. januar 2021 | 12:02

    I mučeni ugostitelji kod nas žive već dugo od bakšiša samo... Tuga

  • mm

    23. januar 2021 | 14:08

    Ti ugostitelji koji traze baksis da se uvrsti u naknadu su bezobrazni. Pa gde cete vise cene kafe, a drugo, taj baksis koji mi dajemo, dajemo po svojoj volji konobarima, a kada bi se uveo deo koji se odnosi na baksis to bi sve islo gazdama-Kebi Krabi i takvima kao sto je on

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>