• 0

U ovoj zemlji svako malo dolazi do zamračenja, a za nestanke struje nadležni krive kopače bitkoina

Legalno iskopani bitkoini u Iranu se mogu koristiti za finansiranje uvoza

  • 0
Iran blackout

Foto: Tanjug/AP

Teheran, glavni grad Irana, još je jednom bio u potpunom mraku. Struja je nestala u čitavom gradu i to nije prvi put, a vlasti za ove incidente krive kopače bitkoina.

Za prekide napajanja električnom energijom iranske vlasti krive trošenje energije izazvane rudarenjem bitkoina, jer farme kriptovaluta troše ogromne količine energije dok koriste blokove moćnih kompjutera kako bi došle do bitkoina.

U avgustu 2019. godine, suočavajući se s posledicama američkih ekonomskih sankcija, Iran je ublažio ograničenja na kriptovalute pokušavajući prekinuti ekonomsku izolaciju zaobilaženjem tradicionalnih finansijskih tržišta na kojima je Teheran blokiran.

Iranska centralna banka i Ministarstvo energetike predložili su zakon koji je dopustio da se bitkoini "legalno" iskopani u Iranu mogu koristiti za finansiranje uvoza iz drugih zemalja.

Zakon je dopustio korištenje ograničene količine iranske jeftine subvencionisane energije za ovlašćene rudare kriptovaluta. Bitkoin rudarenje koji inače usisava velike količine energije postalo je jeftinije u Iranu nego u drugim zemljama.

bitkoin

Foto: Pixabay

Pored takozvanih legalnih, širom zemlje niklo je i na hiljade nelegalnih farmi. Ipak, i te legalne prave dovoljno problema, što energetskom sistemu, što sveukupnom zagađenju.

Iranska državna elektroprivredna firma Tanavir najavila je 14. januara privremeno zatvaranje iransko-kineske operacije bitkoina.

Radžab Mashhadi, glasnogovornik iranskog sindikata elektroprivrede, rekao je 14. januara da je takođe deaktivirano ukupno 1.620 nelegalnih firmi za kriptovalute koje su trošile oko 250 MWh električne energije.

Ipak, s obzirom da još mnogo "neovlašćenih" centara za vađenje bitkoina nastavlja da radi po celoj zemlji, kao i operacija koje je odobrilo Ministarstvo energetike, nejasno je koliko će dugo stanovnici iranskih gradova morati trpeti smog i nestanke struje zbog kriptovaluta.

Video: Palma pitao Malog: Šta je bitkoin?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>