• 1
 ≫ 

Da li je ova onlajn prodavnica jedini spas za posrnuli Topshop? Žele poznati brend, ne i zaposlene

 ≫ 

Početkom decembra ova imperija je podnela zahtev za bankrot

  • 1
Philip Green, kompanija Arcadia

Foto: Tanjug/AP

Internet prodavac Asos uključio se u trku za kupovinu kompanije Topshop, koja je početkom decembra proglasila bankrot.

Problem je što ovog trgovca interesuje samo kupovina brendova Topshop, Topman i Miss Selfridge koji posluju u okviru kompanije Arcadia , a ne i prodavnica, pa se čini da bi u slulaju ovog scenarija, bez posla ostao veliki broj zaposlenih.

Arcadia, maloprodajno carstvo u vlasništvu ser Filipa Grina i njegove porodice, postala je jedna od najvećih ekonomskih žrtava pandemije kovida-19.

Krajem novembra ova imperija je podnela zahtev za bankrot u Londonu, nakon što se za vikend spekulisalo da su Grinove kompanije na ivici propasti. Vest je potvrdila računovodstvena firma "Delojt".

Arcadia, inače, uključuje više od 440 filijala trgovaca, u okviru brendova Topshop/Topman, Miss Selfridge, Burton, Dorothy Perkins, Evans i Wallis.

Korona je bila fatalna za imperiju Filipa Grina

Foto: Tanjug/AP

U ovom trenutku sudbina 13.000 zaposlenih u carstvu Arcadia ostaje nejasna. Više od 9.000 radnika kompanije već je otpušteno.

Grin se verovatno nada da će naći spasonosno rešenje, koje će mu omogućiti da održi kontrolu nad najvrednijom imovinom Grupe, a to je Topshop. Ova kompanijska propast, međutim, neće imati uticaja na Grinovo neto bogatstvo, a treba napomenuti da je kriza krenula i pre pandemije.

Forbs procenjuje da on i njegova supruga, Kristina Grin, imaju 2,3 milijarde dolara, čak i nakon što je američka investiciona kompanija "Leonard Green" prodala svoj udeo od 25% u "Topshop"-u, za samo 1 dolar u 2019. Par bi mogao delimično da uđe u dugove, kako bi izmirio neke račune Arcadije, ali to ne bi bilo nešto značajno.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>