• 0

Inženjer pokrao Teslu? Za nedelju dana na poslu izneo poslovne tajne jedne od najvećih kompanija

Kompanija je odlučila da pred sudovm podigne protiv njega tužbu

  • 0
Tesla, kompanija, brend, logo

Foto: Tanjug/AP

Kompanija Tesla optužila je jednog od inženjera koji je radio u kompaniji da je nelegalno skinuo i prebacio na svoj lični Dropbox 26.000 poverljivih dokumenata, uključujući i poslovne tajne. Da stvar bude gora, on je to navodno učinio tokom prve nedelje na poslu.

Stariji softverski inženjer Aleks Khaitlov počeo je da radi u Tesli 28. decembra prošle godine i maltene iste sekunde je počeo da skida osetljiva dokumenta sa Teslinog servera.

- Tri dana nakon što je zaposlen ukrao je na hiljade poslovnih tajni koje je kompanija godinama razvijala – stoji u tužbi koju je protiv njega podnela Tesla.

Kompanija je odlučila da pred sudovm podigne protiv njega tužbu za krađu poslovnih tajni i poverljivih informacija, ali i za kršenje ugovora. Inženjer je otpušen čim je kompanija utvrdila šta je radio.

Aleks Khatilov negirao je ove optužbe, a rekao je da je za njih saznao kada mu se za izjau o ovom incidentu obratio jedan novinar.

Ilon Mask, Elon Musk

Ilon Mask, vlasnik Tesle / Foto: Tanjug/AP

U Tesli objašnjavaju da je samo 40-ak ljudi iz njegovog tima imalo pristup ovim informacijama, dok je od njih svih, samo osmoro moglo taj pristup i da odobri. Pored toga, kompanija je i sistemski zabeležila datume tokom kojih je Khaitlov sidao fajlove.

U pokušau da se odbrani, on je dao kompanijskim istraživačima pristup svom Dropboxu i rekao je da skinuo samo nekoliko ličnih, administrativnih dokumenata. U Tesli napominju da je to laž i da su otkrili da je prebacio hiljade dokumenata, a da je potom pokušao da obriše dokaze o tome.

Problem je što je istog trenutka kada je skinuo ove fajlove, on mogao da ih prebaci na bilo koji i bilo čiji uređaj, a da Tesla o tome nema nikakav trag.

Video: Gde smo bili tada, a gde danas: Vizionarski intervju Jevrosimovića pre 15 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>