• 0

Proizvođač poznate luksuzne belgijske čokolade zatvara 128 prodavnica, a imali su velike planove

Godiva je posebno poznata po jagodama uvaljanim u čokoladu

  • 0
čokolada

Foto: Unsplash

Luksuzna čokolaterija Godiva napušta biznis vezan za ciglu i beton, zatvara radnje i u velikom delu tržišta prelazi na onlajn kupovinu. 

Kompanija, naime, zatvara, ili prodaje, svih 128 prodavnica u SAD, a planira da sa tim poslom završi do kraja marta.

Godivine prodavnice ostaće otvorene duž Evrope, Bliskog istoka i većeg dela Kine. Kompanija nije otkrila koliko će ljudi zbog ovih promena ostati bez posla.

Zanimljivo je da je pre manje od dve godine Godiva planirala veliku ekspanziju ulaskom u posao sa prodajom kafe.

Tada je ova čokolaterija otvorila prvi kafić u Njujorku i najavila otvaranje još deset sličnih u ovom gradu i više od 400 šitom SAD. To je bio samo deo pireg plana otvaranja vipe od 2.000 kafića u celom svetu.

čokolada

Foto: Pixabay

Ali, ovaj plan nikada nije sproveden u delo. Godiva se u ostvarivanju ovog plana oslanjala na promet u tržnim centrima koji je počeo da opada i pre pandemije, a to su videli i sami, jer im se veći deo prodaje odvijao na internetu.

Godivu je 1926. godine osnovao poznati belgijski čokolatijer Pier Draps, a ime joj je dao po staroj legendi o Lejdi Godivi od Konvetrija, engleskoj plemkinji iz 11.veka, i njenoj strasti, neustrašivosti i velikodušnosti, što je predstavljeno kao i glavne vrednosti ovog brenda.

Biznis su započeli kao lokalna prodavnica, ali je Godiva vrlo brzo razvila prodaju i u ostalim delovima Belgije, ali i u drugim gradovima Evrope, a ubrzo posle drugog svetskog rata i na tlu Amerike, a zatim i Azije.

Svake godine Godiva napravi 30-40 novih ukusa i čokoladnih kombinacija, i 11 sezonskih kolekcija, i proizvode preko 290 miliona čokolada.

Godiva je posebno poznata po jagodama uvaljanim u čokoladu, što predstavlja posebnu sezonsku poslasticu, pogotovu za dan Zaljubljenih.

Video: Čokolada od koje „boli glava“ koliko je dobra, ali i novčanik

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>