• 16

"Moram da plaćam članarinu za teretanu, a ne radi zbog korone": Kako u Srbiji gledamo na taj ugovor?

Kada je nastupila pandemija kovida-19 mnogi su bili zbunjeni kako će se na dalje odvijati neke uobičajene prakse. Skoro godinu dana kasnije, slika i dalje nije "izoštrena"

  • 16
teretana

Foto: Unsplash

Stroge mere donete u martu i aprilu, u većem delu sveta, unele su mnogo nemira u svakodnevne živote građana. Niko nije znao tačno kako da se ponaša, koje su posledice krize, koliko će trajati.

Ipak, prošlo je mnogo vremena od prvog udara, ali se čini da situacija nije mnogo bolja. U nekim zemljama Evrope karantin je trajao do početka decembra 2020, negde se delimično zadržao, a već mesecima ne rade kafići, restorani, saloni, teretane.

Recimo, u Nemačkoj su otprilike 17. decembra zatvorene sve neesencijalne radnje, dakle, nekoliko dana pred katolički Božić. Tada su ujedno nastupile i velike rasprodaje, a kupci su se krenuli onlajnu.

Međutim, te zabrane svakako teže padaju kada postoje ugovori. Ako imate biznis, i rentirate lokal u svrhu maloprodaje, a posao stane - dužni ste da gazdi lokala plaćate zakup do kraja ugovora, nema izuzetaka. Čak ni u doba korone. Pretpostavlja se da ste uključeni u Kurcarbajt, te da imate sredstava na računu.

Međutim, šta ako je situacija bezazlenija?

Npr, jednom momku s Balkana, koji živi i radi u Nemačkoj, teretana koju posećuje ne dozvoljava da plaća članarinu mesečno, već mora da se obaveže ugovorom na godinu dana.

Dakle, direktno mu poručuje Moraš da vežbaš kod nas godinu dana, i da nam plaćaš za taj period. Prema istom tom ugovoru, svakog meseca mu se i dalje skidaju pare s računa, iako teretana ne radi.

Koliko je ovo legitimno, ostaje pitanje.

foto Pixabay

Foto: Pixabay

- Bez obzira na celu situaciju, ja znam da svi moraju od nečega da žive, ali ne možeš mi naplatiti za uslugu koju ne pružaš. To što teretana ne radi nije moja krivica. To je kao da dođete na pumpu, date pare, a ne dobijete gorivo iz nekog razloga - kaže on i dodaje da mu je sledeća adresa - banka.

Takođe je nejasno zašto postoji tako striktna vrsta ugovora za učlanjenje u teretanu. Kada iznajmljujete stan, pravno je dozvoljeno da sastavite ugovor tako da postoji određen minimalni ili maksimalni period boravka stanara u njemu, mada u Srbiji podstanari uglavnom mogu da raskinu ugovor kada požele.

Recimo, ako nađete bolji stan, povoljniji, niste dužni da ostajete u njemu, jer često u ugovoru nije naznačeno na koliko dana/meseci vam se izdaje stan. To malo ko zna, ili može da planira. Ono što je svakako rešeno ugovorom jeste cena zakupa/depozita, tu su podaci o vlasniku/podstanaru itd.

Da li ste imali slična iskustva u Srbiji, Nemačkoj ili drugim zemljama Evrope i sveta?

Video: Počeo rad fitnes centara, treninzi na sat vremena

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    26. januar 2021 | 09:51

    Vezbaj kuci

  • voi

    26. januar 2021 | 10:20

    U Njemačkoj za ove što pišu gluposti je ovako,ugovor 1 god. zatvoreno 3 Mjeseca ta tri mjeseca dobiješ naknadno bez da što platiš

  • majalena

    26. januar 2021 | 10:00

    Blago njima srecnima bez mozga.Voljela bih da mi je to najveci problem u zivotu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>