• 0
 ≫ 

Hedž fond industrija nastavlja da raste: Za koga je 2020. bila pobedonosna, a za koga poražavajuća?

 ≫ 

Fond "Tiger Global" zauzeo je prvo mesto po uspehu u 2020. godini

  • 0
biznis Foto: Unsplash

Hedž fond (hedge fund) je posebna vrsta investicionog fonda za ograničen broj ulagača, sa širokim spektrom investicionih i kupoprodajnih aktivnosti.

Industrija hedž fondova je prošle godine "ubrala" 127 milijardi dolara, dok su neke od najvećih firmi u kojima su trgovci donosili investicione odluke - umesto računara - ostvarile rekordnu dobit.

"Tiger Global", koji je za klijente generisao 10,4 milijarde dolara nakon naknada, zauzeo je prvo mesto na globalnoj rang listi kompanije "LCH Investments".

"Millennium Management" zauzeo je drugo mesto, sa 10,2 milijarde dolara.

U međuvremenu, "Renaissance", koji je osnovao milijarder i matematičar Džim Simons, ispao je iz 20 najboljih, a bio je na trećem mestu prošle godine.

Neki od njegovih fondova su 2020. izgubili više od 30%. To je još jedan znak da su akcije koje biraju ljudi ispred algoritama. I u 2021. akcenat je na najvećim i najstarijim hedž fondovima.

Mnogi su ili zarađivali ili gubili ogromne sume novca, dok je pandemija harala svetom. Najveći među njima, "Bridgewater Associates", izgubio je 12,1 mlrd dolara.

Dvadeset menadžera na rang listi nadziralo je oko 17% globalne imovine hedž fondova i proizvelo približno 43% od 1,4 biliona dolara dobiti, koju je industrija stvorila od samog početka, navodi LCH.

Video: 5G expert on how technology will change the future

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>