• 0

Da li će Amerikanci i dalje štedeti za koledž godinama? Bajden bi mogao da unese ove promene

Ideju o besplatnom studiranju posebno podržava prva dama Amerike, Džil Bajden

  • 0
koledž

Foto: Unsplash

Koledž je stavka o kojoj roditelji razmišljaju čim se dete rodi: novac se štedi od prvog dana, ako ne i od pre, a obrazovanje postaje imperativ u podeljenoj Americi, koja ne prašta nekonkurentnost.

Naime, školarine su preskupe za mnoge građane, pre svega, za decu porodica imigranata ili manjina, ili čak onih koji više nisu manjina, a to su Afroamerikanci.

Ipak, CNBC piše da bi i to moglo uskoro da se promeni, tako da visoko obrazovanje bude dostupno svima.

Džo Bajden je zvanično preuzeo ulogu predsednika 20. januara, kada je položio zakletvu, a besplatan koledž bi mogao postati realnost pod njegovom administracijom. To je najpre želja prve dame, Džil Bajden.

Novi američki predsednik je rekao da će doneti zakone koji će osigurati da studenti mogu ići na koledž do dve godine, a da ne moraju plaćati školarinu. Takođe je usvojio predlog senatora Bernija Sandersa, da se ​​javni fakulteti i univerziteti učine besplatnim za sve studente, čiji su porodični prihodi ispod 125.000 američkih dolara godišnje.

Takođe, ideja je da se oprosti 10.000 američkih dolara studentskog duga svim zajmoprimcima - čime će se smanjiti 1,6 biliona dolara duga u zemlji.

Ustvari, 25 država, uključujući Arkansas, Indijanu, Minesotu, Montanu, Oregon, Rod Ajland i Tenesi, već imaju besplatne programe univerzitetskih koledža u celoj državi, a očekivalo se još više država koje će podržati tu ideju, pre nego što je pandemija ozbiljno opteretila državni i lokalni budžet.

U državnim programima koji već postoje, studenti dobijaju stipendiju za iznos školarine koji nije pokriven postojećom državnom ili saveznom pomoći. Većina su stipendije za "poslednji dolar", što znači da program plaća sve troškove školarine i naknade koji ostanu nakon primene novčane pomoći i drugih grantova.

Video: Bajden potpisao 15 ukaza i dve naredbe federalnim agencijama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>