• 10
 ≫ 

Mali: Trudnice i porodilje ne smeju biti oštećene, sleduje im pun iznos naknade zarade

 ≫ 

Ukoliko se otkrije bilo kakav propust, biće poslata nova, korigovana rešenja u najkraćem roku

  • 10
Trudnica mobilni telefon

Foto: Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da trudnice i porodilje ni na koji način neće biti oštećene i da će nastaviti da primaju pun iznos naknade zarade za vreme trajanja bolovanja, kao što je to bio slučaj i do sada.

Kako je istakao, to znači da će i trudnice i porodilje koje rade u firmama, koje su prihvatile odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, primati pun iznos naknade zarade i neće biti nikakvih umanjenja tih naknada.

Mali je istakao da se Uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima, u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti kovid-19, to eksplicitno i propisuje.

"Doprinosi čije plaćanje je odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom" stoji u uredbi, a saopštava Ministarstvo finansija.

Ministar je naveo i Uredbu o postupku i načinu odlaganja plaćanja dugovanog poreza i doprinosa i cilju ublažavanja ekonomskih posledica, nastalih usled bolesti kovid-19, gde se navodi da:

Siniša Mali

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Doprinosi čije je odlaganje plaćanja odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenom za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom, kao i ostvarivanja prava u druge svrhe".

Kao što vidite, rekao je ministar, u obračunu naknade zarade i trudnicama i porodiljama će se obračunaviti i meseci za koje poslodavac nije platio dažbine. Ministarstvo finansija je, dodao je, to veoma jasno propisalo.

Povodom navoda u pojedinim medijima da se porodiljama izdaju rešenja sa umanjenom naknadom zarade, ministar je naveo da nadležne službe trenutno ispituju sva izdata rešenja, kako bi utvrdili kako je i na koji način došlo do eventualnog propusta.

- Ukoliko se otkrije da postoji bilo kakav propust, on će biti ispravljen. Trudnice i porodilje neće i ne smeju biti ni na koji način oštećene - podvukao je ministar, i dodao da će ukoliko se otkrije bilo kakav propust, biti poslata nova, korigovana rešenja u najkraćem roku.

Video: Mali: Krajem godine početak izgradnje prve linije metroa u Beogradu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuki

    25. januar 2021 | 18:06

    Gospodine Mali, jel normalno da žena koja je rodila troje dece ima naknadu manju od minimalca, 29.000,00, nemojte narod obmanjivati i lagati, opština Apatin.

  • Deki

    25. januar 2021 | 19:22

    Sram vas bilo , hoćete natalitet i po troje dece a šta država daje ... Sram vas bilo Srbije i sram vas bilo ako na bilo koji način oštetiti trudnice. . Kakve žičare i metrou ako nema dece . Spomenici mrtvima o.k. ali dajte bebama šansu .

  • riki

    25. januar 2021 | 20:23

    Gospodine ministre mali mislim da bi trebalo da pod hitno ove odluke preispitate pod hitno pitam se dali vi zivite negde u inostranstvu ili stvarno neznate kakvo je stanje u ovoj Srbiji sramota je

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>