• 0

Svetska elita prvi put neće u Davos: Svetski ekonomski forum online, Si poslao poruku liderima

Prvi put online

  • 0
World Economic Forum, Svetski ekonomski forum, Davos

Foto: Tanjug/AP

Godišnji Svetski ekonomski forum održava se prvi put virtuelno, od 25. do 29. januara, umesto u svom tradicionalnom domu u švajcarskom skijalištu Davos.

Forum je počeo govorom kineskog predsednika Si Đinpinga, čija zemlja je na ekonomskom planu obnovila rast.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard razgovaraće s ministrima privrede Francuske i Nemačke Brunom Le Merom i Peterom Altmejerom i s predsednikom banke Goldman& Saks o tome kako "obnoviti privredni rast".

Pored pitanja o pandemiji korona virusa to je ključno pitanje za zvaničnike, poslovne ljude i naučnike koji će tokom ove sedmice učestvovati na tradicionalnom 51. simpozijumu.

Evropu će u Davosu predstavljati nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, a novi šef Bele kuće Džozef Bajden, za ovogodišnji forum u Davosu delegirao je imunologa Entonija Faučija, svog savetnika za pandemiju.

Sijev govor "protiv hladnog rata"

 

Xi Jinping, Si Đinping

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping upozorio je globalne lidere da je protiv započinjanja "novog hladnog rata" i pozvao je na globalno jedinstvo suočeno sa pandemijom koronavirusa.

Pošto je u velikoj meri obuzdao širenje pandemije unutar njenih granica, Si želi da postavi Kinu kao ključnog igrača u novom multilateralnom svetskom poretku, jer SAD ostaje oštećena pandemijom.

Kineski lider je takođe potvrdio ambiciozna obećanja Pekinga da će smanjiti emisiju štetnih gasova za 65 procenata do 2030. godine i postići neutralnost do 2060. godine - obe značajne obaveze jer Kina emituje četvrtinu svetskih gasova sa efektom staklene bašte.

Takođe je pozvao na jače globalno upravljanje putem multilateralnih organizacija, uklanjanje prepreka međunarodnoj trgovini, investicijama i razmeni tehnologija, kao i jaču zastupljenost zemalja u razvoju na svetskoj sceni.

Naglasio je važnost jačanja makroekonomskih politika u borbi protiv pandemije izazvanog globalnog ekonomskog pada.

Si je poslednji put govorio na Davosu 2017. godine, predstavljajući se kao šampion slobodne trgovine uoči Trampove inauguracije.

Pandemija je radikalno promenila svet kakav poznajemo i akcije koje preduzimamo danas, a dok radimo na oporavku, definisaće našu generaciju. Zbog toga Svetski ekonomski forum poziva na novi oblik kapitalizma, onaj koji stavlja ljude i planetu na prvo mesto, dok se okupljamo oko zajedničkog cilja kako bismo ponovo izgradili svet posle COVID-19.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>